Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

27. listopadu 2010 Železnice, lanovky

Oblasti: | Komentáře: 2 | 3 828 x přečteno

Železnice Chomutov – Vejprty

Zahájení provozu trati Chomutov-Vejprty bylo 15.února 1872 pro nákladní dopravu. Osobní doprava byla zahájena o půl roku později, 1.srpna 1872.

z trati – vlevo přehrada Přísečnice, vpravo Jelení hora ↓

nádraží v Kovářské ↓
kovářská Po roce 1989 však pomalu, ale jistě dochází k úpadku této železnice. Dokladem toho jsou už zdevastované téměř všechny nádražní budovy, byly omezeny i vlakové spoje, které dnes jezdí již jen přes víkendy.

Železniční trať Chomutov – Vejprty má celkem 17 zastavení na 58 kilometrech.

Stoupání mezi Chomutovem a Dominou dosahuje až dvaceti promile. Trať vede ve skalnatých zářezech a úbočích horských masívů, točí se nad Chomutovem v táhlých obloucích. Nabízí se nám pohled do hlubokého Bezručova údolí.

Nejvyšší bod trati je u kamenného viaduktu před zastávkou Kovářská městys. V této části dosahuje nadmořské výšky přes 900 metrů.

Trať vede centrálním Krušnohořím pouze chomutovského okresu a nabízí nám úžasná panoramata.

Snad nejhezčím panoramatem, které nám může jízda vlakem nabídnout je úsek

mezi zastávkami Výsluní – Rusová – Měděnec. Odhalí nám, že jsou Krušné hory opravdu hezké. Výhledy máme na Přísečnickou přehradu se sousední Jelení horou, aby se pak přiblížil vrch Mědník, či v dáli, ale vlastně strašně blízko nejvyšší dominanty Krušných hor: Klínovec a Fichtelberg.

Už jen pro tento pohled by se měl každý alespoň jednou nechat vyvést tímto vlakem. V létě je hojně využíván jak pěšími, tak cykloturisty, kdy se můžeme nechat pohodlně dovézt do hor a pak se pohodlně spustit po několika trasách do výchozí stanice, tedy do Chomutova.

Zajímavostí je, že tato trať přitahuje i filmaře. V roce 1978 to by film Božská Ema. V roce 1993 se v Křimově natáčely scény k filmu Radeckého marš, dalším filmem natáčeným na křimovském nádraží byl velkofilm Želary. Zatím posledním byl v roce 2008 film Hlídač č.47 v režii F. Renče v hlavní roli s Karlem Rodenem.

Že jsou Krušné hory krušné dokládá fakt, že trať Chomutov – Vejprty se potýká se sněhem pravidelně každou zimu, například v březnu 2005 byla trať blokována uvízlou soupravou osobního vlaku téměř týden.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz