Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

05. února 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 588 x přečteno

Rozhledna na Geisingbergu

Přestože se Výhled z Geisinbergu již na geisinbergpočátku 18. století objevovala výstavba rozhleden, je až druhá polovina předminulého století považována za dobu „rozhleden“.

Předchůdci klasických rozhleden byly vlastně ze dřeva zkonstruované rozhledny, jako i zde na Geisingbergu. Horský spolek z Altenbergu si mnoho let přál na této hoře vybudovat masivní vyhlídkovou věž. Toto přání se stalo skutečností až v roce 1891. Stavební mistr Otto Schmidt z Dippoldiswalde byl tím, kdo přijal tento úkol a za pouhých 68 dní věž zbudoval. Byl dokonce hotov již 14 dní před slavnostním posvěcením a stěžoval si na průtahy Hornického spolku.

Přesto to bylo tolerantní, jak vůči stavbě samotné (vytvrzení), tak i vůči vyskytujícím se nedostatkům. Rychlost s jakou rozhledna vznikala byl enormní výkon a člověk se musí vžít do tehdejší doby, aby to pochopil.

Věž je postavena z cihel a ve spodní třetině osázena místním čedičem. Toto je typické pro preromantickou představu a pohled, což je možné vidět u jiných věží postavených ve stejné době.

Věž je postavena v osmiúhelném tvaru a v půdorysu se 4 metry v průměru, který se do výše 18. metrů zužuje o půl metru. K dosažení vrcholu rozhledny je potřeba zdolat točité schodiště s 88 schody.

Na vrcholu hory je taktéž výletní restaurace s 38 místy, v nabídce mají tento jídelní lístek (v češtině)

Po celý rok od 10 hodin otevřeno!

Ve středu a ve čtvrtek je zavřeno (s výjimkou prázdnin a svátků v Sasku)

Horská chata Geisingberg

Marco Klein

Tel.: 035056 / 3 55 55

Mobil: 0173 / 282 13 07

E- Mail : marco@geisingberg.de
Kompletní informace se dozvíte Zde

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz