Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

12. dubna 2009 Přehrady, jezera

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 326 x přečteno

Přehrada Muldenberg – nejdelší hráz Krušných hor



Vzdušnou čarou pouhých 8 km od Bublavy najdeme tuto přehradu.

Přehrada Muldenberg se nachází v okrese Vogtland ve Svobodném státě Sasko. Tato přehrada zásobuje pitnou vodou 100.000 obyvatel z 21 měst a osad a zároveň slouží jako ochrana při povodních.Dne 13. května 1945 dochází v tragické nehodě. Při ukládání munice do štoly přehrady, došlo k výbuchu, při kterém byla hráz značně poškozena. Dva američtí vojáci a jedenáct německých válečných zajatců zde zahynulo. Jejich hromadný hrob se nachází asi 200 m východně od místa havárie.

Hráz přehrady Muldenberg je známá tížná přehrada postavena z lomového zdiva podle principu Intze – Princip. Budována byla v letech 1920 – 1925 v blízkosti Schönecku v okrese Vogtland. (Sprovozněna 1925). Tato přehrada má nejdelší korunu zdi ze všech přehrad v Sasku. Z této koruny dlouhé 525 m je možno vidět pouhých 476 m. Přehrada je plněna vodou z říček Rote Mulde – Červená Mulda a Weiße Mulde – Bílá Mulda, které se v této přehradě u Zwikauské prolákliny stékají a vodou ze Saubachu.

Koruna zdi v letech 2001 – 2008 obnovené přehradní hráze je přístupná pro chodce a cyklisty. Na přítocích byly v rámci asanačních prací vybudovány dvě předhráze o délkách 200 a 270 m, určené k čištění vody.

V přehradě je ve výpusti elektrárna, která při průtoku 100 l vody za sekundu vyprodukuje pro vlastní potřebu 13 kw elektrické energie.

Koupání, rybaření a další jiné sporty na jezeře nejsou povoleny, ale návštěvník může v okolí jezera vandrovat. Nad nádrží a pod ní se nachází více malých toků, které dříve sloužily ke svozu dřeva. V dnešní době probíhá jednou za rok slavnost svozu dřeva – Schauflößen

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz