Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. února 2009 Muzea a štoly

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 585 x přečteno

Podkrušnohorské technické muzeum – Julius III

Podkrušnohorské technickéPodkrušnohorské technické muzeum - Julius III muzeum – Julius III je další památkou z kraje, která by se za určitých okolností a pokud vyjdou plány mohla do tří let ocitnout na prestižním seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

V roce 2003 vzniklo na bývalém dole Julius III Podkrušnohorské technické muzeum s hlavním zaměřením na historii dobývání a zpracování uhlí v centrální části severočeské hnědouhelné pánve.

Specifickým cílem je vytvoření zóny průmyslových a technických památek podkrušnohorského regionu, zejména z oborů hlubinného a povrchového dobývání v hnědouhelných pánvích severozápadních Čech, úprava a užití uhlí, chemický průmysl, zvyky, obyčeje a tradice spojené s hornickou prací, životem a obnovou krajiny narušené důlní činnosti.Nejenom tyto činnosti se však podílely na utváření charakteru podkrušnohorské oblasti. Nelze opomenout další, kterými jsou sklářský a textilní průmysl, výroba dřevěných hraček, ale v neposlední řadě i například lesnictví, které neoddělitelně patří k specifickému charakteru tohoto regionu, právě tak jako zemědělská a živočišná výroba. I těmto oblastem bude věnována pozornost. V tomto směru je přínosem spolupráce s Oblastním muzeem Most.

Jako nejvhodnější situování centra a realizace úvodních etap se jevilo umístění do prostoru areálu bývalého hlubinného dolu Julius III. v Mostě-Kopistech. A to především s ohledem na využití prostředí skutečného dolu, zachování možností fárání (byť simulovaného) a v neposlední řadě možností shlédnout expozici užití uhlí chemickým zpracováním.

Štola vznikla v průmyslové aglomeraci mezi Mostem a Litvínovem v areálu bývalého hlubinného dolu Julius III, který byl otevřen za Rakouska-Uherska. Za Mostem pokračujete směrem na Litvínov-Záluží a cca po 2 km odbočíte vpravo (podjedete železniční most) a dále pokračujete již podle mapy. Na ploše téměř 5 ha se v areálu Podkrušnohorského technického muzea nacházejí budovy s typicky hornickou architekturou a na volných prostranstvích najdete již dnes některé z exponátů. Jsou to hlavně těžní stroje a další technické skvosty.

Kde nás najdete?
Dostanete se k nám také vlakem na trase Most – Litvínov, zastávka Most-Minerva a pak cca 400 m pěšky k muzeu.

UPOZORNĚNÍ PRO NÁVŠTĚVNÍKY:
Muzeum je v zimním období uzavřeno až do 1. 3. 2009

pondělí: ZAVŘENO
úterý – neděle: 9.00 – 16.00 hodin

Prohlídky začínají vždy v celou hodinu.
UPOZORNĚNÍ – poslední prohlídka začíná v 15.00 hodin.

Zájezdy a prohlídky velkých skupin osob je nutno předem objednat:
e-mail: zbynekjaks@seznam.cz
telefon 724 314 904

Vstupné:
dospělí 60 Kč
děti 30 Kč
Domovská stránka

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz