Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. února 2009 Pěší tůry

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 905 x přečteno

Severská chůze neboli Nordic Walking

Treking
(v angličtině trekking či hiking, walking) je označení pro sportovně rekreační aktivity (výlety) kombinující výstupy a pobyt v přírodě.

Mezi příslušenství správného trekera nezbytně patří trekingové hole (setkáte se i s názvy trekové hole, v angličtině pak trekking poles, hiking sticks nebo walking poles). Podle typu pohybu a prostředí, pro které jsou určeny rozlišujeme

Trekingové hole, nordic walking hole, ski-alpinistické hole a vycházkové hole.

Trekingové hole usnadňují pohyb a více zapojují horní část těla, což má příznivé účinky na Váš organismus.Trekingové hole pomáhají při chůzi zapojit celé tělo a tak má chůze s trekingovými holemi mnohem pozitivnější vliv na tělesnou kondici než běžná chůze. Chůzi s trekingovými holemi je možno provozovat celý rok, kdekoliv a v každém věku, protože svou chůzi vždy přizpůsobíte svých možnostem.

Někteří začátečníci si myslí, že na Nordic Walking lze použít jakékoliv hole, třeba lyžařské či běžecké. Ty jsou však na Nordic Walking naprosto nevhodné. Pro Nordic Walking byly vyvinuty speciální trekingové hole:

* Trekingové hole hole jsou v horní části opatřeny speciálním držadlem a poutkem
* Trekingové hole jsou většinou uzpůsobeny pro pravou i levou ruku.
* V dolní části mají Trekingové hole vyměnitelné nástavce určené do různého terénu
* Trekingové hole jsou většinou ze speciálního odlehčeného materiálu většinou hliníku či karbonu
*. Trekingové hole bývají většinou teleskopické – dvou až tří sekční (to je také praktické – složené se dají vložit do batohu)
* Délka Trekingových holí bývá většinou nastavitelná. Správná délka trekingových holí je 0,68 násobek výšky chodce. Ideálně by při rovně postavené holi mělo předloktí a paže přiložená k tělu svírat pravý úhel
* Trekingové hole bývají většinou odpružené – to tlumí nárazy a tím šetří Vaše klouby

Kde Severská chůze neboli Nordic Walking vznikl?

Severská chůze, v zahraničí známá jako Nordic Walking, je mladý druh sportu, který vznikl v osmdesátých letech ve Finsku. Původně Severská chůze vznikla jako mimosezonní tréninková metoda pro běžce na lyžích. Z Finska se Severská chůze nejprve rozšířila po celé Skandinávii (proto se ji také říká také Severská chůze). Severská chůze se ale díky své jednoduchosti a účinnosti brzy rozšířil po celé Evrope. Obzvlášť velké oblibě se Severská chůze těší v německy hovořících zemích. Na chuť mu přicházejí i Češi.
Pro koho je Severská chůze vhodná?

Pro svou jednoduchost a finanční nenáročnost a hlavně účinnost je Severská chůze snad první sport vůběc, který je vhodný prakticky pro každého: od dětí po seniory, od obézních po ty, co by měli spíše posílit, od vrcholových sportovců po ty co jen sedí v kanceláři.
Proč se při Severská chůzi používají hůlky?

Při chůzi s hůlkami spálíte až o 40 procent více kalorií než při běžné chůzi!
Ve srovnání s běžnou chůzí, spálíme v průměru o 20% více energie. 50 minut běžné chůze nahradí 30 minut s holemi.

Pokud s hůlkami při Severské chůzi zacházíte správně, znásobíte bez větší námahy efekt klasické chůze. Při pořádném souběžném pohybu rukou a nohou zapojujete 600 svalů, tedy 90 procent všech svalů. Tepová frekvence se přitom drží v úrovni, v níž se člověk cítí v pohodě.

Více informací o Nordic walking se dozvíte zde

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz