Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

14. října 2017 Tipy na výlety

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 811 x přečteno

Moldaváčkem do Krušných hor

Z Dubí do Chomutova, aneb Moldaváčkem na Moldavu aniž bych navštívil Moldavu.

Cyklovýlet začal zdařile, ušetřil jsme celou desetikačku. Nekoupil jsem si totiž jízdenku Českých drah, ale DUK, což je integrovaná jízdenka v rámci Ústeckého kraje a vždy o těch pár kaček vyjde levněji. Jen si o ni musíte říci, ČD Vám ji sami nenabídnou.

Nešlo ani tak o ušetřenou cílovou častku, ale o princip. Dráhy se mi ale pomstily. Klasicky. Vlak měl zpoždění. Důležité bylo, že návazný vláček Moldaváček v Mostě měl časovou rezervu. Vlakem na Moldavu, přitom jsem ji vůbec nenavštívil. Jen se z dáli podíval na její úžasné stráně z německé strany.

Cyklovýlet, tedy výstup z vlaku byl koncipován tak, abych se co nejdříve objevil u jednoho úžasného místa. U Tří rybníčků. Kouzelné, krásné místo. Jsou to nově, jak název napovídá, tři zrevitalizované rybníčky.

Hodně mi byla nápomocná navigace GPS s podklady turistických map od Seznamu. Ušetří čas, námahu. Nyní navíc rozšířily portfolio na všechny turistické mapy všech států Evropy. Výborná věc, pokud víte kde máte levou a pravou ruku, jinak není problém lehce zakufrovat Mohl bych vyprávět. Pak platí nepsané pravidlo cyklisty – co se sjede, musí se pak poctivě vyšlapat.

Krušné hory mají plus v tom, že jsou to dva státy v jednom pohoří, tím se nám rozšíří obzory a můžeme plynule, neznatelně poznávat stále obě země. Při tomto výletu, to bylo tak půl na půl. Českou republiku jsem opustil na Cínovci a na hranici navazující na Zinwald Georfenfeld navštívil rašeliniště a skalní vyhlídky Großer Lugstein. Do Čech jsem se vrátil v Brandově.

Mezi tím navštívil či projel vesničkou Rehefeld Zanhaus / od Zinwald Georfenfeld 4km/. Zpestřením jest část cyklostezky, která vede po náspu bývalé železnice Moldava – Neuhermsdorf.

Odtud je to kromě jednoho výšlapu až do Brandova spíše se svažující cesta, takže to pěkně odsejpá. Návštěva hráze přehrady Rauschenbach / je zajímavé, že na německé straně jsou téměř všechny hráze přehrad volně přístupné, zatímco u nás je tomu naopak.

Průjezd Nauhausenem s největší sbírkou louskáčků, typického krušnohorského dřevěného výrobku. Muzeum louskáčků se chlubí sbírkou více než pěti tisíc nejrůznějších louskáčků všech velikostí, podob a tvarů. Doplňuje je expozice starého nábytku v továrně na židle. Neuhausenu dominuje zámek Purschenstein, který patří k nejstarším hradům a zámkům v Sasku.

A po 12 km Olbernau, které sousedí na české straně právě s Brandovem. V jeho historické části Grünthal, se nachází jedinečný památkový komplex, který tvoří 22 historických zařízení a je obklopen zbytky obranné zdi. K těžbě stříbra byl v roce 1537 založen hutní závod a přes staletí byl využíván k tzv. Saigerovému zpracování. Zároveň byla Saigerova huť (Saigerhütte) centrem zpracování mědi v Sasku a Grünthalská měď ozdobila přes 400 střech, jako například střechu Drážďanskeho kostela Frauenkirche. Místo se nachází těsně před přechodem, stačí vejít po pravé straně do velkých dřevěných vrat.

A pak po české straně, kopírujeme německou hranici. Krásným údolím Načetínského potoka do Kalku a už jen ta klasika, domů do Bezručáku, na Druhý mlýn.

P.S. V současnosti je Moldavská železnice z důvodu sesuvu v rekonstrukci, zřejmě do jara roku 2018.

skalní vyhlídky Großer Lugstein

skalní vyhlídky Großer Lugstein

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz