Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

05. března 2009 Řeky, toky, vodopády

Oblasti: , , , | Komentáře: zatím žádný | 1 339 x přečteno

Po proudu Ohře (6)

Dalším městem, či spíše
rozhledna na okraji Chlumu městečkem, které Ohře „navštíví“ je Kynšperk nad Ohří.

Bylo založeno v první polovině 13. stol. kolem královského hradu, který vznikl z přemyslovského hraničního hradiště, dnes připomíná již jen terénní val. V Kynšperku se můžeme projít po nejdelším dřevěném krytém mostě v Čechách. Most je dlouhý 63, má originální konstrukci a je jen pro pěší. Jednou z nejzajímavějších, i když ne tak proslulou památkou je židovský hřbitov ze 17.stol. na úpatí Zámeckého vrchu.

I sokolovská část Poohří má několik historicky významných míst. Na návrší nad řekou najdeme nejvýznamnější poutní místo – chrám Nanebevzetí Panny Marie v Chlumu sv. Máří. Další zajímavostí je cihlová rozhledna z r. 1904
na jz okraji Chlumu.

Dříve byla součástí chaty s pohostinstvím. Po roce 1945 bylo pohostinství zrušeno a stavba byla přestavěna na obytný dům. To je také důvod, proč rozhledna není přístupná veřejnosti. Významnou církevní stavbou je kostel sv. Kunhuty v Královském Poříčí, který je jedním z nejstarších kostelů na Sokolovsku. A právě na soutoku Ohře a Svatavy leží Sokolov. Původně byl malým poddanským městečkem, první zmínky jsou již z roku 1279.

Chmelařská oblast se na přelomu 18. a 19. století začala měnit v průmyslovou zónu a s ní se měnilo i město. Starý Sokolov už nám dnes připomínají jen některé dochované památky – barokní zámek, přestavěný ze středověké tvrze a kostel sv. Jakuba Většího. Za pozornost stojí i malá opravená rozhledna na Hardu. V těsném sousedství centra města se nachází krajinářský park, v němž najdeme několik pozoruhodných olší a mohutných dubů.

Čerpáno z publikace Michálek J. & Uhlík P. (2006): Ohře řeka pozoruhodná. – Krajské muzeum Sokolov a Landschaftspflegeverband OV

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz