Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

06. března 2009 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 112 x přečteno

Dřevěný most – Radošov

Radošovský most

Další dřevěný krytý most přes Ohře najdeme v obci Radošov nedaleko Karlových Varů . Z Prahy vedlo ve středověku směrem na západ a dál do německých zemí několik obchodních stezek . Nejvýznamnější byla bezpochyby tzv. Velká cesta (Via magna) nazývaná též Královská (Via regia), Erfurtská či Sedlecká . Procházela Slaným, Louny, Kadaní a Doupovskými horami . Za nimi musela překonat největší zdejší tok, řeku Ohři. V Radošově k tomu zpočátku sloužil pouze brod; brzy ale nestačil, neboť provoz na stezce se za vlády Karla IV. zvýšil.

Roku 1352 totiž císař rozhodl, že kupci s náklady jemných suken, francouzských vín a dalšího drahocenného zboží budou putovat právě po stezce vedoucí přes radošovský brod, zatímco kupci s jiným zbožím využijí například stezky vedoucí podél Ohře nebo přes Žlutice. Panovník tak chtěl zajistit přísun peněz do královských měst ležících na území Doupovských hor a v jejich okolí. Jedním z nich byl i Ostrov, jemuž roku 1364 udělil Karel IV. právo postavit most a vybírat clo. Přesné datum vzniku radošovského mostu není známo, ale víme, že byl dokončen nejspíš v šedesátých letech 14. století.

Za napoleonských válek hrozilo nebezpečí vpádu francouzského vojska, a proto byla půlka mostu dočasně rozebrána. Po následující dvě staletí byl most podobných pohrom ušetřen, jenže roku 1986 přišla rána v podobě požáru, kterému padlo za oběť vše kromě kamenných pilířů. Most byl po staletí neodmyslitelnou součástí obce, a proto se ihned začalo uvažovat o jeho obnově. Jenže to nebylo tak jednoduché , dalších deset let trvalo shánění peněz, zčásti i formou veřejné sbírky. Rekonstrukce proto začala až roku 2001 a o dva roky později spojila břehy Ohře v Radošově nová dřevěná krytá konstrukce se šindelovou střechou, postavená přesně podle dochované historické dokumentace.

Velikost a polohu si zachovala i malá okénka ve stěnách, která slouží k osvětlení uzavřeného prostoru. Díky aktivitě a pevné vůli zastupitelů obce Kyselka, pod niž dnes Radošov patří, si tak dnes můžete prohlédnout dílo, jaké u nás jinde nenajdete.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz