Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

20. března 2009 Naučné stezky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 031 x přečteno

Naučná stezka Flájská hornatina

Naučná stezka Flájská hornatinaRozhledna na Růžovém vrchu vede z Hory Svaté Kateřiny přes Novou Ves a Mníšek do Českého Jiřetína .

Je součástí Krušnohorské magistrály (Česko – saská krušnohorská hřebenovka) a navazuje na již vybudovanou naučnou stezku Východní Krušné hory (v okrese Teplice, trasa Moldava – Fojtovice).

Stezka je dlouhá 23 km a má podobu dvousměrné trasy (krajní tabule umístěné na hraničních přechodech do SRN budou totožné). Turisté z obou stran Krušných hor se tak mohou prostřednictvím 13-ti dvojjazyčných tabulí (v českém a německém jazyce – seznámit s komplexní charakteristikou přírody Krušných hor v okrese Most.

Naučná stezka Flájská hornatina si klade za cíl zatraktivnit poněkud opomíjenou východní část Krušných hor, přiblížit zachovalé přírodní hodnoty návštěvníkům, turistům i dalším sportovcům, seznámit veřejnost s principy ochrany přírody v ČR a být příkladem pro ostatní regiony.

Naučná stezka Flájská hornatina je součástí rozsáhlého projektu naučných stezek v Krušných horách podél Česko – saské hřebenovky . Stezka tak naváže na již vybudované či projektované stezky

NÁKLÉŘOVSKÁ VRCHOVINA (Adolfov – Petrovice – okres Ústí nad Labem – 12 km – v návrhu)
VÝCHODNÍ KRUŠNÉ HORY (Moldava – Fojtovice – okres Teplice – 26 km – realizováno v roce 1999)
LOUČENSKÁ HORNATINA (Boleboř – Hora Svatého Šebestiána – okres Chomutov – 19 km – v návrhu)
KLÍNOVECKÁ HORNATINA (Boží Dar – Horní Blatná – okres Karlovy Vary – 16 km – v návrhu).

Naučná stezka je v provozu po celý rok. V zimě je využívána lyžaři – běžkaři, v létě příznivci cykloturistiky a pěšími turisty.

Naučnou stezku Flájská hornatina tvoří celkem 13 tabulí. Tabule jsou vyrobeny z umělé hmoty, pokryty speciálním povrchem, který je bude chránit před povětrnostními vlivy. Tabule jsou umístěny na příhodných stanovištích, která byla pečlivě vybrána a konzultována s ochránci přírody – pracovníky Agentury přírody a krajiny České republiky (RNDr. Petr Chvátal – ředitel pobočky v Ústí nad Labem).

Stezku vybudovali studenti gymnázia v Bílině a její vybdování vyšlo na 335 000 kč.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz