Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

03. října 2012 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 3 316 x přečteno

Informační centrum na přehradě Fláje a nové naučné stezky

V tomto článku se vrátíme do minulosti, dozvíme se o této přehradě jednu zajímavost a podíváme do budoucnosti, kdy si přečteme, že na Flájské přehradě vznikne informační centrum.

Vnitřek Flájské přehrady sloužil ke skladování ovoce a zeleniny, zřejmě ale jen jeden rok. Teploty i vlhkost byly optimální, proto ve třech vnitřních dutinách byla upravena podlaha betonovou mazaninou a byla na podzim zavezena zelenina s ovocem, ale problém vznikl v okamžiku potřeby vyzvednutí uloženého zboží v zimních měsících, kdy se technika přes sněhové podmínky nemohla dostat na místo a veškerá zelenina s ovocem se zkazily.

Podle tiskového mluvčí Povodí Ohře Jana Svejkovského není doloženo, zda se tyto „sklady“ využily pro zkázu potravin opakovaně, ale rozhodně se od tohoto uskladnění upustilo. Do dneška však zůstala ve zmíněných prostorách vybetonovaná podlaha.

Do budoucna pak připravuje Povodí Ohře Informační centrum Fláje pro informování veřejnosti o problematice širokého tématu vodního hospodářství, správy státního vodohospodářského majetku, řízení manipulací na vodních dílech apod.

Lokalita vodního díla Fláje byla vybrána pro jeho největší frekvenci návštěv, ať už oficiálních či neoficiálních, organizovaných či neorganizovaných. Na tomto místě tedy efektivita úsilí bude největší.

Projekt na Informační centrum Fláje bude obsahovat vlastní budovu umístěnou v těsném kontaktu s přehradou a dále naučné pěší a cyklostezky v okolí přehrady. Přesah stezek bude i na území sousedního Saska k tamní přehradě Rauschenbach. Celkové náklady jsou nyní, v době zpracovávání projektové dokumentace, propočítány řádově na 500 tis. €, tedy cca 12,5 mil. Kč.

Financování se předpokládá z Operačního programu Cíl 3 – Ziel 3. Při financování z tohoto dotačního titulu by 85 % nákladů hradila Evropská unie a zbylých 15 % Povodí Ohře, státní podnik.

Rozhodnutí o financování tohoto projektu provede Saská banka v červnu 2013. Od tohoto termínu se teprve povedou další kroky, např. i výběr zhotovitele, ze kterých se následně odvine i termín uvedení celého Informačního centra Fláje do provozu. Předpokládané ukončení realizace projektu spolu s ukončením financování dotačního titulu Cíl 3 – Ziel 3 v roce 2015.

Ing. Jan Svejkovský
Tiskový mluvčí

Flájská přehrada

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz