Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

01. července 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 344 x přečteno

Bývalá Kempfova rozhledna na vrcholu Krudum

Mezi zaniklými rozhlednami byla i jedna kamenná stavba, jíž je skutečně škoda. Vévodila vrchu se starobylým názvem Krudum. Některé dnešní mapy jej uvádějí pod počeštělým názvem Chrudim. Ještě r. 1870 horníci na Krudumu dobývali ametyst (jižní stráně pokrývá také Havířský les). Tady někde se nachází zavalené ústí štoly.

Za válečných dob se na tomto vrcholu vztyčovala tzv. poplašná tyč. Tvořila ji kláda vsazená do kamenného lůžka, na jejímž konci byl upevněn železný koš s hořícím klestím. Dým signalizoval blížící se nebezpečí.

Hlavní zásluhu na vybudování rozhledny měla loketská odbočka německého vlastivědného spolku Eghalanda Moi. Rozhlednu se rozhodla věnovat památce Andreas Kempfa, významného lékaře a rodáka z nedalekého Krásenského Lánu. Doktor Kempf sice většinu svého života strávil ve Vídni, ale na svůj rodný kraj nikdy nezapomněl. Tři roky po jeho smrti , 11. září 1932, byla na Krudumu otevřena rozhledna nesoucí právě jeho jméno. Náklady na stavbu kamenné desetimetrové věže byly pokryty z darů a výnosů Kempfovy knihy, věnované lidem právě okolního kraji.

Zdálo by se, kamenná rozhledna na tak atraktivním místě musí vydržet věky. Bohužel. Po válce přestala být udržována a během několika desetiletí se z někdejší masivní rozhledny, připomínající tak trochu starobylou hradní věž s cimbuřím, stala pouhá hromada kamení. Z rozhledny byly vidět vrcholky Krušných hor.

Dnes na tomto místě najdeme novou ocelovou rozhlednu.

Bývalá Kempfova rozhledna  Krudum

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz