Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

13. července 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 688 x přečteno

NPR Lovoš a turistická chata na jeho vrcholu

České středohoří je stejně jako Krušné hory, či Slavkovský les součástí Krušnohorské subprovincie.


Lovoš

Je to vrchol více podob – podle toho, odkud se na něj díváme. Přicházíme-li od východu, vidíme, že za mohutným Lovošem (570m.n.m) se skrývá s dvěma samostatnými vrcholky tzv. Malý Lovoš neboli hezčím jménem Kybička. Nejen poloha název, ale i geologické složení této dvojice je různé. Zatímco Lovoš je vytvořen čedičem, menší Kybička (486 a 482m.n.m) je vytvořen znělcem.

Obě horniny se však rozpadají v kvádrové bloky v odlučné sloupce, pod kterými se prostírají suťová pole. Uvedené dva vrcholky odděluje jen měkké sedlo.

Území tohoto rozlehlého komplexu je porostlé souvislým listnatým lesem. Velmi bohatá je i zdejší květena. Najdeme zde např. koniklec luční, kosatec bezlistý či lilie zlatohlavá.

Je zajímavé, že od ostatních vrcholů Českého středohoří nikdy nestál na vrcholu hrad ani hradiště. Svahy byly proto využívány pro zemědělství. Už ve 13. století zde byly založeny vinice a postupem času ovocné sady. Je zde i největší „meruňková oblast“ – srdce Zahrady Čech. Pestrá je i zdejší zvířena, zejména ptactvo. Najdeme zde krutihlava obecného, četné druhy sov či dravce. V poslední době se zde přemnožila černá zvěř a mufloni.

Na vrcholu Lovoše stoji turistická chata, která je jedinou vrcholovou chatou v Českém středohoří. Její plochá střecha poskytuje nádherný kruhový rozhled.

Současná turistická chata byla vystavěna v roce 1924 podle plánů lovosického stavebního mistra Ant. Webera. Největším sponzorem byl Jan Schwarzenberg. Jeho jméno je uvedeno na pamětní desce vsazené do zdi chaty.

Prvním nájemcem chaty byl pan Franz Zaschke (od vzniku do roku 1945). Po válce se vystřídalo několik nájemců. Nejvýraznější osobou byl pan Stránský, zvaný také Krakonoš, který v chatě trvale bydlel a vozil na Lovoš zásoby na oslovi. Po rekonstrukci v roce 1978 se správcem stal pan Johanovský. Od roku 1991 přešla chata do majetku Klubu českých turistů (dále KČT). V roce 2002 KČT rozhodl nabídnout chatu k pronájmu manželům Buriánkovým, kteří zde dodnes hospodaří.

Současný majitel je i skvělým fotografem, doporučuji ho požádat, aby se Vám pochlubil fotoalbem fotografií, pohledů z Lovoše při různém počasí ve všech ročních obdobích.

Můžete se zde nejen občerstvit (pivo, limo …) ale i zakoupit pohledy nebo turistickou známku (No.489).

Možnost ubytování pro skupiny 8 – 12 osob.

mobil +420 607 184 600

Otevírací doba:

říjen – duben

Pá 15 – 23 hod

So 09 – 23 hod

Ne 09 -17 hod

květen -září

Út-So 09 – 23 hod

Ne 09 – 19 ho
Po dobu současné rekonstrukce (15.7.2009) chaty je otevřeno jen so a ne.
Lovoš je chráněn od roku 1948 o rozloze 50ha.
Přes oblast vede naučná stezka Lovoš. Vede od kapličky v malých Žernosekách Opárenským údolí ke zřícenině Oparna a odtud souběžně s modrou turistickou přes sedlo a na vrchol. Je dlouhá 9km a má 11 zastávek.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz