Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

03. května 2010 Železnice, lanovky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 545 x přečteno

Lokálka na Švestkové dráze pojede už od června

Více o Švestkové dráze se dočtete na Švestková dráha .

Motorový vlak bude letos na takzvané Švestkové dráze mezi Lovosicemi a Mostem jezdit o víkendech čtyři měsíce. Provoz zahájí už od června, loni jezdila lokálka jen o prázdninách. Letos bude nově zajíždět do Litoměřic.Dopravní obslužnost na železniční trati Ústecký kraj přestal objednávat na sklonku roku 2007, v minulých dvou letech historické vlaky placené obcemi a krajem jezdily jen o prázdninách.

Slavnostní zahájení letošního provozu by mělo být 5. června na litoměřickém horním nádraží. „Počítáme i s připojením cyklovagonu. Předpokládáme totiž, že právě cyklisté jej ve snaze navštívit zajímavá místa Českého středohoří v hojné míře využijí,“ uvedl litoměřický místostarosta Jaroslav Tvrdík. Očekává, že počet přepravených pasažérů stoupne z loňských 1700 na plánovaných 5000.

Provozovatelem Švestkové dráhy jsou města a obce ležící podél trati, které jízdu motoráčku finančně podporují. „Loni nás provoz stál 400 tisíc korun. Prodloužením trati předpokládáme, že se náklady zvýší na 550 tisíc korun,“ řekl koordinátor provozu Karel Mikolášek. Nejvyšší částkou, více než 200 tisíci korunami, přispěje Ústecký kraj. Nyní se uskutečňuje poptávkové řízení na provozovatele. „Šanci připojit se k projektu má i Úštěk. Uvidíme, zda ji využije,“ dodal Tvrdík.

Na Švestkovou dráhu, která měří 44 kilometrů, vyjel první vlak v roce 1898. Její trasa vede Českým středohořím z Lovosic přes Čížkovice, Třebenice, Dlažkovice, Podsedice, Třebívlice a Libčeves do Mostu. Název Švestková dráha používali sudetští Němci kvůli švestkovým sadům a alejím, jimiž lokálka projížděla.

zdroj: mostecký deník

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz