Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

17. srpna 2009 Přehrady, jezera

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 3 338 x přečteno

Přehrada Kamenička, s půvabnou hrází

Leží 8km severozápadně od Chomutova, v krásné přírodě, obklopena
Kamenička nádhernými bučinami. Byla vybudována v letech 1899 až 1904. Její rozloha je 6 ha. Je to fantastické místo na vycházku.

kameničkaNaleznete zde svůj klid a můžete se nechat okouzlit podmanivým prostředím. Zvláště v podzimním období nemají chybu všudypřítomné zlaté buky. Kamenička

Vyjet si sem můžete i na kratší cyklovýlet. Nebo si ho můžete prodloužit a po svazích Krušných hor, což znamená držet se stále modré turistické značky, se vydat až do vrcholových partií Krušných hor, konkrétně k Novému Domu ( dnes je to jedna budova, sloužící myslivcům ) a Novodomskému rybníku . Cestou potkáme i Dieterovu štolu. kamenička

Asfaltka, kterou objevíme po zdolání Kameničky zhruba po 100m vlevo a má zprvu prudké stoupání, nás doveze nad přírodní rezervaci Buky nad Kameničkou , kde se pak napojí na modrou turistickou značku. Pokud bychom se vydali cestou k hráznému, tak asi 100 m před samotným objektem bude lesní cesta vlevo, ta má směr Bečov a Blatno. Tato cesta je však spíše vhodná pro pěší.

Pokud bychom přijeli autem, musíme jej nechat u bývalého III. mlýna a pak si udělat zhruba 1,5 km dlouhý pěší výšlap.

Kamenička je z jedné strany ohraničena zděnou,Kamenička 44 m vysokou hrází, která je v koruně dlouhá 153 m. Hráz je součástí prvního stupně ochranného pásma a je tedy pro veřejnost nepřístupná. Přehrada je technickou památkou.

Hlavním důvodem jejího vzniku byla potřeba zásobovat pitnou vodou severočeskou hnědouhelnou oblast. Dalším jejím kladem je snížení povodňových průtoků na stejnojmenném potoce a tím ochránění území pod hrází před případnými povodněmi. Kvalita zdejší vody je na velmi dobré úrovni. Z větší části vyhovuje i kvalitě pitné vody pro kojence.

Povodí Ohře – Kamenička

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz