Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

19. srpna 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 744 x přečteno

Rozhledna u Lubů

u Strejců

Necelé dva kilomerty od Lubů se nachází rozhledna U Strejců. Rozhlednu postavila v rozmezí červen – srpen 2005 chebská společnost Horal Resort s.r.o. Na výstavbu bylo spotřebováno celkem 42 m3 dřeva. Slavnostní otevření vyhlídky se konalo 14. srpna 2005. Věž nalezneme na úpatí kopce „Nad Dvorem“ (632 metrů) nedaleko golfového areálu.

Nad Luby, ležícími mezi Chebem a Kraslicemi se tyčí rozhledna. Byla postavena na nezalesněném návrší, zvaném Nad dvorem v roce 2005. Nestojí však na nejvyšším bodě návrší ve výšce 632 m, ale o 20 metrů níže. Dřevěná věž měří 22 metrů a má několik vyhlídkových plošin. Rozhledna má 99 schodů.

Z nejvyšší vyhlídkové plošiny je hezký pohled do okolí. Na severu vidíme Vysoký kámen se zajímavým vrcholovým skaliskem, na JV vrch Ptačinec, za ním v pozadí nejvyšší vrch Slavkovského lesa Lesný a těsně vlevo druhý nejvyšší vrcholek Lysinu. Na jihu se naproti Slavkovskému lesu vypíná nejvyšší vrcholek severozápadní části Českého lesa Dyleň s bývalou vojenskou rozhlednou.

Za ním v pozadí vpravo při dobré viditelnosti spatříme na německé straně kopec Platte s rozhlednou. Vpravo od něj na JZ vystupují německé kopce pohoří Smrčiny. Nedaleko, směrem na JZ, těsně za naší hranicí se vypíná kopec Kapellenberg s rozhlednou. Hezký pohled je i na samotné městečko Luby.

Na zpáteční cestě z rozhledny, uvidíme pod kopcem, vpravo u cesty kamenný sloup. Jedná se patrně o pozůstatek vstupní brány do bývalého zámeckého parku. Když se vydáme po cestě, která u něj začíná, dojdeme zhruba po 100 metrech k palouku, na němž spatříme trosky bývalého zámku z roku 1715. Ruiny působí ponuře, zřejmě i díky tomu, že jsou zarostlé nebezpečnými rostlinami. Jsou to, zdraví neprospívající, bolševníky.

Nejbližší železniční stanice v Lubech je odsud vzdálená něco málo přes 2 kilometry.

Rozhledna leží na naučné stezce Lubsko

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz