Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. října 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 654 x přečteno

Rozhledna Hněvín

Pokud se budeme blížit k hornickému městu Most, už z dálky upoutá naši pozornost výrazný kopec s kamennou romantickou věží bývalého hradu Most. Autem se dá vyjet strmým stoupáním až k vrcholu, kde je parkoviště.

Původní hrad Hněvín založil na křižovatce obchodních cest do Krušných hor v první polovině 13. století král Václav I. V roce 1421 hrad maně obléhali husité. Od roku 1595 pak patřil městu Most. Na přelomu 19. a 20. století došlo k úpravě hradní věže na rozhlednu a na zbytcích hradu byla postavena výletní restaurace v historickém stylu. Nedaleko stojí také hvězdárna.

Z věže, která se tyčí do výše 20 metrů vystoupíme po 96 schodech, je pěkný kruhový výhled. Dole pod námi se rozkládá město Most, v místech bývalého starého Mostu spatříme nově vznikající jezero Most.

Známý mostecký autodrom spatříme v sousedství dalšího jezera, které vzniklo zatopením dalšího lomu. Jezero nese název Vrbenský. Přímo proti nám se pak od západu až na sever táhne mohutná hradba Krušných hor. Na jejich náhorních planinách, např. v okolí Mníšku, či Klínů si můžeme všimnout nově postavených větrných elektráren. Na východě spatříme České středohoří, jemuž dominuje nejvyšší Milešovka s věží, a vpravo od ní jsou vidět mohutné Hradišťany.

Věž na Hněvíně je zajímavou stavební památkou, která se stala již neodmyslitelnou součástí města Mostu.

Otevřeno:
Květen – Září – každý den
Vstupné: dospělí – 15 – kč, děti – 5 kč
Domovská stránka rozhledny a hradu Hněvín jsou ZDE

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz