Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. března 2010 Muzea a štoly

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 345 x přečteno

Muzeum československého opevnění na Kočičáku

Navštivte unikátní historickou památku v Krušných horách připomínající tehdejší odhodlání i zradu.

Muzeum československého opevnění, které se nachází na úpatí Krušných hor na nevýrazném vrchu zvaném Na Kočičáku (571 m.n.m.).

Nově je v areálu vojenského muzea vybudována naučná stezka dlouhá necelý jeden kilometr Turisté se seznámí s vojenskými opevněními, zákopy a zapomenutými kulometnými hnízdy. To vše samozřejmě i s odborným výkladem zkušených průvodců.

Muzeum tvoří několik objektů lehkého opevnění z roku 1936 a 1937. Novější typ lehkého opevnění zastupuje objekt, který je kompletně zrekonstruován včetně výstroje a výzbroje do stavu, v jakém se nacházel ve chvíli, než měl sloužit v bojích s nepřítelem v roce 1938. Návštěvník uvnitř uvidí původní výbavu včetně zbraní a výstroje osádky. Samozřejmostí je i obnovený maskovací nátěr provedený podle dochovaných zbytků původního maskování.

Součástí areálu je i 6 pevnůstek z roku 1936 a jedna z nich je navíc celorepublikovou raritou díky svému atypickému provedení bez prostřední střílny. I tento bunkr je uveden interiérově a exteriérově do původní podoby z roku 1938. Zbývající pevnůstky jsou zatím rekonstruovány pouze exteriérově. Dva poslední objekty, které tvoří uzávěru tehdy důležité komunikace Chomutov – Blatno. V jejich okolí jsou dosud patrné zákopy a kulometná hnízda. Za shlédnutí stojí i ukázka překážkového systému, který byl v roce 1938 součást obranných opatření na většině linií lehkého opevnění.

Otevírací doba: naleznete vždy na stránkách Termíny otevření

KONTAKT:
Telefon: +420 737 431 389 | E–mail: info@kocicak.cz | Web: www.kocicak.cz
Provozovatel: Klub vojenské historie Nord – Sever Chomutov www.kvhnord.com

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz