Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. června 2010 Muzea a štoly

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 326 x přečteno

Štola Boží ruka

hory

V Krušných horách se vždy těžily různé rudy a to na obou stranách hor – v Čechách i v Sasku. Po celých horách se nachází množství štol, větších i menších. Jednou z menších, ale historicky nejstarších je štola nad městečkem Olbernhau s názvem Boží ruka. Zaparkovat můžete na N 50°39,623´ E 013°22,272´ (je tam místo pro cca 3 auta). Dále půjdete lesní cestou ke štole na N 50°39,647´ E 013°21,972´.

Na tomto místě se nachází štola „Hand Gottes – Boží ruka“. V této štole se těžil v minulosti cín. Rudní žíla byla pravděpodobně objevena proutkaři a poté horníky vytěžována až do jejího konce. Na základě nalezených a částečně zachovaných prken, po kterých se ruda tahala ven, mohla být štola zřízena kolem roku 1550.

Jelikož se nenašly žádné další dokumenty a poznatky ohledně této štoly, je pravděpodobné, že těžba nebyla příliš výnosná a po vytěžení žíly se od další těžby upustilo. Ve štole lze ovšem ještě pozorovat zbytky rudných žil, které poskytují informace ohledně jejich složení. Jisté ale je, že tato štola vznikla tím, že jí horník s paličkou a železem vykutával dovnitř hory. Dobývanou rudnou hmotu odváželi trakařem nebo důlním vozíkem z hory.

O kousek dále se nacházela kdysi stará úpadnicová štola, kde se těžilo pomocí vrátku a byly zde při vykopávkách nalezeny staré dřevěné zbytky navijáku a pracovní plošiny. Bohužel se tato šachta z důvodu nebezpečí zřícení nezachovala, resp. nerozšířila. Tato stará šachta sloužila výlučně k průzkumu nových ložisek rudy v dané hornině. Pro určení stáří této šachty byly dřevěné nálezy pomocí vědeckých metod analyzovány a tak byla tato stará šachta datována na pozdní 16. století.

Vedle vchodu do štol naleznete starý dobývací stroj, který sloužil k rozdrobení horniny, která byla poté vyvážena štolou ven. Historicky spadá tento stroj do 20. století.

foto a text Honza Kučera – Galdra – www.profifotoart.cz

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz