Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

30. prosince 2008 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 985 x přečteno

Hrad Wildeck

Hrad patří spolu s dalšími památkamiWildeck Augustusburg , Scharfenstein , Wolkenstein – k pásu pevností střežících horní část údolí řeky Zschopau.

V celé své dlouhé historii se na hradě za sebou vystřídala celá řada majitelů. První písemné zprávy jsou spojovány se jménem zdejších purkrabí z rodu von Leisnig. Mezi lety 1545 až1547 byl již nevyhovující středověký hrad na základě potřeb vévody Moritze, pozdějšího saského kurfiřta, přestavěn na renesanční lovecký zámek.Protože se v okolí rozkládal rozsáhlý honební revír, stal se hrad brzy oblíbeným místem lovů a jeho význam vzrostl. Od konce 16. st. až do začátku století 20. zde sídlila kurfiřtská lesní správa pro celou oblast Saska. Vedoucím zdejší správy byl mezi lety 1554 až 1576 slavný lovec Cornelius von Rüxleben, původně oblíbenec kurfiřta Augusta. Později však upadl v nemilost a po dlouhé době vězení umírá r. 1590 na hradě Pleisseburg u Lipska.

Štíhlé obytné budovy obklopují ze tří stran válcový románský bergfrit, jenž podle tloušťky svých zdí je písemně uváděn jako „Tlustý Jindřich“. Bergfrit je na průměr 10 m, tloušťka zdi v základu je 3,5 m a výška po hranu cimbuří je cca 26,3 m. Jedná se o nejstarší část celé dispozice. Druhou věží areálu je tzv. „Štíhlá Markéta“ jenž je sevřena ze strany obytnými křídly a sloužila jako schodišťová věž. Zde bylo původní dřevěné pravotočivé schodiště r. 1844 přestavěno na kamenné levotočivé.

Město Zschopau se v r. 1994 stalo majitelem hradu. V současné době se v prostorách hradu nachází expozice městského muzea s výstavou motocyklů a historie motorových sportů, historie knihtisku a mincí, místní knihovna. Dvě místnosti s názvem „Modrobílá světnice“ a „Žlutá komora“ byly zrestaurovány do své původní podoby pocházející ze 16. st. a je možné v rámci prohlídky je navštívit.
Také barokní zahrada pod hradem byla obnovena a je přístupná veřejnosti k procházkám. Z ochozu bergfritu je pěkný výhled na okolní krajinu.

Domovské stránky / v češtiě/ hradu Wildeck

Čerpáno z www.aspida.cz

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz