Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. července 2010 Přehrady, jezera

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 852 x přečteno

Kadaňský stupeň – Vodní dílo Kadaň

hory

Na mapách uváděno jako Kadaňský stupeň.

Záčíná zde vlastně i cyklostezka Kadaň – Klášterec ( na protějším pohledu je postavena ocelová lávka obepínající skaliska )

Cyklostezka Kadaň Klášterec Nalezneme ji na řece Ohři na západním okraji města Kadaně, přímo pod františkánským klášterem. Střední tok Ohře pod Karlovými Vary až po Nechranickou přehradu patří bezesporu mezi nejkrásnější české říční úseky.

Důvodem k výstavbě se stalo snížení objemu nádrže Nechranická přehrada, kvůli uzavření tzv. Čakovického laloku pro výsypku dolů. Zásobní nádrž Kadaň jej měla nahradit. Ve skutečnosti však výrazně zlepšovala účinek horních nádrží na Ohři, tj. Skalky a Jesenice.

Ze vzdutí nádrže je možno přečerpávat vodu čerpací stanicí Rakvice do přivaděče průmyslové vody a převádět ji umělým otevřeným korytem pod krušnými horami až do řeky Bíliny, kde je po většinu roku nedostatek vody pro zásobování zdejšího průmyslu a energetiky.

Součástí hráze je i malá vodní elektrárna. Nádrž umožňuje také rekreační využití, především sportovní rybolov.

Stavba tohoto vodního díla probíhala od července 1966 do prosince 1971.
Hráz má délku 104 m a šířku 4,9 m. Výška je 18,4 m. Hydroelektrárna je umístěna v samostatném bloku na pravé straně hráze a je osazena Kaplanovou turbínou , instalovaný výkon je 2,35 MW; ten je však vzhledem ke generátoru omezen na max. 2MW.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 1,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz