Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

02. listopadu 2010 Údolí

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 104 x přečteno

Údolí Černé

Toto údolí najdeme na

Údolí Černé

Říčka zároveň protéká nádherným územím bývalé obce Háje. ↓

Říčka Černá pramení v nadmořské výšce 1055 m u Božího Daru, po 17,5 km opouští v Potůčkách české území a v Aue se vlévá do Zwickauer Mulde. Její tmavou barvu způsobují huminové látky vzniklé přeměnou odumřelého rostlinného mateiálu v rašeliništích.

Údolí, v němž se nacházíme, bylo vytvořeno výmolnou ( erozní ) činností proudící vody. Ta pokračuje dodnes a projevuje se hlavně při povodních. Velká povodeň zde byla v roce 1931, další v létě roku 2002, jejíž stopy jsou stále platné.

Již od 15. století využívaly vodní síly místní obyvatelé, nejprve k rýžování cínu, později k pohonu mlýnů, pil, hamrů a dalších zařízení. Černá napájela i rybník Haldenteich v Potůčkách. Naproti můžeme vidět jednu z dosud zachovaných historických úprav břehů – nábřežní zeď poskládanou z velkých kamenů.

Z živočichů se kromě hmyzu vyskytují především ptáci – balvanovité břehy obývají konipas horský a skorec vodní. Vzácným druhem je hmyzožravý rejsek vodní. Díky rychlému metabolismu má velkou spotřebu potravy a proto musí být skvělým lovcem.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz