Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

29. listopadu 2010 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 004 x přečteno

Tajemné menhiry v Droužkovicích

menhir

Menhir je kamenný blok svisle zasazený do země. Vyskytují se po celém světě. Obvykle beze stop opracován.A k čemu sloužily, o tom se dodnes vedou spekulace.

Nejpravděpodobněji se zřejmě jednalo o pravěké hrobky. Často se hovoří o tom, že původně fungovaly jako jednoduchá astronomická observatoř. (Menhiry jsou někde orientovány severojižním směrem a na některé dopadá slunce ve dnech rovnodennosti ve specifickém úhlu). V úvahu připadá i využití k náboženským či kultovním účelům.

Jednou z nejzajímavějších a přitom veřejnosti téměř utajovaných nemovitých památek Chomutovska je menhir u Droužkovic. Díky tomu došlo také při rekultivačních pracích na tzv. „Pražském poli“ v roce 1996 k jeho skrytí a odvozu na skládku Tušimice. Ani rychlý zásah obce nepomohl odvezené kameny již nalézt.

Tento menhir byl co do monumentality skrovný. Skládal se ze dvou kamenů, vysokých 90 a 100 cm, u paty od sebe vzdálených 60 cm. Jeden z nich byl vychýlen, částečně povalen. Hmotnost každého z nich činila cca 300 kg. Lidé jim říkaly „Generálské kameny“ (Generalsteine) a podle pověsti označovaly hroby tří generálů. Původně prý totiž byly tři.

Repliky obou kamenů byly 12. června 2008 dopraveny na původní místo a usazeny do přibližně stejné polohy jako jejich zmizelé originály a zabetonovány.

Menhiry najdeme na konci obce, za místním koupalištěm, polní cestou na Chomutov, přímo vlevo vedle cesty, cca 200 m.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz