Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

19. července 2012 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 385 x přečteno

Kostel sv. Petra a Pavla ve Volyni

Jedná se o jeden z posledních středověkých kostelů v Krušných horách.

Kostel sv. Petra a Pavla, unikátní památka s gotickými malbami ze 14. století, který se nalézá u vesničky Volyně, měl být v 80. letech zbourán, ale jako zázrakem přežil. Nyní se dobrovolníci snaží kostelu vrátit jeho původní podobu.

Kostel měl být už roku 1983 z rozhodnutí úřadů zbourán. Byl dokonce smazán z katastru nemovitostí a dochoval se i demoliční výměr. K památce však nevede silnice, a to možná kostel zachránilo. Ti, kdo ho měli zbourat, ho možná ani nenašli.

Skupina dobrovolníků se nyní rozhodla začít s jeho postupnou záchranou. Takto jednoduchá církevní stavba je pro tuto oblast typická. Ve volyňském kostele se dochovala nejen barokní a pozdější výzdoba, ale i gotické malby apoštolů s nápisy s vyznáním víry a další historické prvky, které nejspíš pocházejí z doby vlády císaře Karla IV.

Sdružení přátel kostela sv. Petra a Pavla ve Volyni, které se pokouší o záchranu unikátní památky, vzniklo v roce 2007. Od té doby se snaží co nejvíc dát o malém horském kostele vědět veřejnosti a různými způsoby pomoci s jeho opravou. Cílem Sdružení je kostel zpřístupnit a nabídnout ho lidem jako turistickou zajímavost.

Kostel se už podařilo částečně zastřešit a nově opláštěná je také věž kostela. Protože doba vhodná k práci v exteriéru je na horách velmi krátká a sehnat peníze není snadné, není zatím ani střecha dosud dokončená. Právě obnova střechy je nyní pro sdružení prioritou, následovat by mělo zpevnění klenby, vsazení oken a dveří, aby mohl být kostel přístupný. Teď je možné navštívit interiéry kostela pouze v rámci dnů otevřených dveří. Do některých částí se ale ani tak nemůže.

Sdružení přátel kostela sv. Petra a Pavla ve Volyni  pořádá i v roce 2012
dny otevřených dveří v tomto kostele u Výsluní v Krušných horách.

Konají se:

21.července od 10,00 do 16,00 hodin

a v následující dny:

4.8., 11.8., 25.8., 15.9.

Návštěvníci si mohou kostel prohlédnout i s výkladem.

Sdružení vzniklo na podzim roku 2007 jako dobrovolný spolek lidí, kterým nebyl lhostejný stav, v jakém se ocitl kostelík.

Prohlídky jsou možné také po domluvě se správci objektu

volynskykostel@seznam.cz.

 kostel sv. Petra a Pavla ve Volyni

 kostel sv. Petra a Pavla ve Volyni

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz