Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. srpna 2012 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 025 x přečteno

Rozhledna u Strupčic

Ač je to výškově malinká rozhledna postavená ze dřeva a i umístěním si řekneme, že nic moc, tak je to vlastně geniální rozhledna.

Nabízí nám totiž pestré a zajímavé rozhledy, tu na Strupčice, nad nimiž vlastně stojí, tu na Krušné hory, tu na samotný lom, kde se těží hnědé uhlí, tu na rekultivaci po těžbě uhlí, tu na České Středohoří.

Jo jo , kdyby takto v České republice vyrůstalo více nejen rozhleden, které za málo peněz nabídnou zajímavou muziku, její cena se vyšplhala na pouhých 120 tisíc korun.

Základy rozhledny jsou vytvořeny z dubových patek. Nenajdete zde tedy žádné betonové základy. Takže když na rozhlednu vstoupíte tak malinko vibruje. Hlavní konstrukce rozhledny se skládá ze tří trojúhelníků vyrobených ze smrkového dřeva, které jsou do sebe zapleteny. Na tuto konstrukci je položena podesta ve výšce 4,8 metru. Středem vede točené schodiště, které končí tubusem. Celková výše rozhledny je 8 metrů. Abyste se vyšplhali nahoru a mohli spatřit pestrost zdejší krajiny musíte nejdříve vyšlápnout 24 schodů.

Rozhledna vlastně vznikla kvůli několika scénám v dokumentárním snímku Na vodě.

Rozhledna je od strupčického koupaliště vzdálena vzdušnou čarou necelý kilometr.

rozhledna u Strupčic

Strupčice

rekultivace šachty

Krušné hory

Lom Vršany

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz