Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

21. srpna 2009 Muzea a štoly

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 966 x přečteno

Krušnohorské muzeum na Lesné

Na pláni vedle horského hotelu Lesná vyrůstá hrubá stavba příštího Krušnohorského muzea tradic. Pustili se do něj tamější patrioti, kteří chtějí vrátit život do hor. Při výstavbě se řídí více než sto let starými plány domu, který na Lesné skutečně stál. Objevili je v mosteckém muzeu.

„Málokdo dnes ví, že do druhé světové války byly Krušné hory jedny z nejvíc osídlených v Evropě,“ uvádí Antonín Herzán, předseda Horského klubu Lesná. Ten usiluje spolu s Nadačním fondem Obnova Krušnohoří o částečný návrat toho, co bylo pro hory a život v nich jedinečné.

Už příští léto by tak návštěvníci mohli navštívit jeho expozice. Budou si moct projít kompletně vybavený dům od světnice, přes síň a chlév do stodoly.

„Jedná se totiž o dům, kterému se říkalo wohnstallhaus, v otrockém překladu je to obytný chlév,“ nastínila ředitelka Oblastního muzea v Mostě Libuše Pokorná. “Kdysi, když na horách napadl sníh, hospodář by se do chléva nedostal, proto se do něj chodilo přímo z kuchyně přes chodbu. Zvířata obydlí navíc vyhřívala,“ dodala Pokorná. „Odsud se také vžilo úsloví ´smrádek, ale teploučko´.“

Dům bude přízemní s mansardovou střechou, pokrytou šindely. Vybavený má být dobovým nábytkem i stroji a maketami domácího zvířectva v chlévě.

Návštěvníci se podívají jak se tehdy žilo, ale také si budou moci vyzkoušet stloukání másla, podívají se jak se sekala tráva a zkusí si i další činnosti běžné pro život horalů.

Podle historiků stálo na Lesné ještě ve třicátých letech minulého století 37 domů, z toho deset vyhořelých. Válku přežilo jen dvacet pět z nich. Poslední z budov zmizely v sedmdesátých letech.

Výstavbou Krušnohorského muzea tradic patrioti s osvětou nekončí. „V dalších letech postavíme také přesnou kopii zvoničky, kryté šindelem,“ prozradil Antonín Herzán.

Na oživení Krušných hor spolupracuje klub a nadace spolu s německou stranou a městečkem Seiffen . I na jejich straně vznikne skanzen. Větší část financí na projekt získali z Fondu přeshraniční spolupráce.

Použito zdroje : Chomutovský denik

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 4,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz