Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

02. listopadu 2012 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 874 x přečteno

Hennebergerský svah

Svah je situován na hřebenu západní části Krušných hor, kde tvoří provázané společenství trpasličích keřů vřesu, luk, částí horských pastvin a malých vodních zdrojů – velmi neobvyklé společenství pro tuto oblast. Přibližně dvacet akrů pozemku – tzv. Hennebergerský svah – je součástí bývalého vojenského prostoru „Johanngeorgenstadt“.

V důsledku drsného horského klimatu a nedostatku živin v půdě byla tato oblast kdysi pokryta lesy. Byly zde zastoupeny především smrky a buky, dále javory a bílé borovice. Rovněž se zde nacházela rozsáhlá rašeliniště.

V roce 1947 byl na svahu Henneberger zřízen prostor pro vojenské využití a část lesa byla vykácena. Vojenské využití skončilo v roce 1985. Vzniklý velký vykácený prostor ve svahu Henneberger umožnil přístup slunečního světla do přirozeného prostředí. I přes tvrdou a písčitou půdu bez dostatku živin se zde uchytily teplomilné rostliny a živočišné druhy v malých trpasličích vřesech a na pastvinách a to výrazněji a ve větší míře, než v původním prostředí.

Hennebergerský svah

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz