Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

29. listopadu 2012 Fotoseriály, Tipy na výlety

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 527 x přečteno

Útěk do hor za sluníčkem, den první

Podzim nám nabízí neskutečné zážitky v podobě barevné pestrosti přírody, například když orchestr ladí.

Umí ale i jednu pozoruhodnou přírodní a vlastně meteorologickou hříčku. Musíme být ale nad „věcí“ . Musíme být prostě nad inverzní mlhou.

Když si pak sedneme, třeba na Neklidu na lavičku u restaurace Na Lanovce, s pohledem na ohromnou peřinu pod námi, nad námi sluníčko, připadáme si jako když se díváme pánu bohu z okna na to pozemské hemžení  shůry, kde se v pozemském světě odehrávají ty lidské osudy. Vpravo se nám pak ukazuje lanovka, jako by to byl ten dopravní prostředek mezi nebem a zemí… Prostě z pekla do ráje.

A pokud se nacházíme na té pomyslné modro-bílé hranici, dokáže příroda vykouzlit neskutečné podoby přírody, které mají někdy opravdu jen vteřinové trvání.

Krušnohorské mlhy bych rozdělil do takových tří úrovní.

Při té první se mlha rozlézá do zhruba 600 metrů nadmořské výšky, kdy například můžeme pozorovat na rozlehlé louce s mírným sklonem nad Bečovem u Blatna,  jak  se k nám do kopce mlha přibližuje, aby pak zase poníženě ustoupila. Ta druhá úroveň mlh se už odváží vystoupat do 800 metrové výšky, kde „olizuje“ hranice např. Kovářské, Vejprt, za Klínovcem je to pak Boží Dar, Abertamy či Horní Blatnou., kdy nám vytváří právě tu modro – bílou hranici.

A třetí úroveň? To už je konec, to už je mlha i na Klínovci či na Fichtelbergu a slunéčka se dočkáme už jen v dalekém německém centrálním Krušnohoří.

nad Hřebečnou

Božidarský Špičák a Boží Dar

Božidarský Špičák

z Klínovce

z Neklidu

za Božím Darem

intimnosti hor

intimnosti hor

intimnosti hor

z Klínovce


Cyklistická trasa 1917682 – powered by Bikemap 
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (5hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz