Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. ledna 2013 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 844 x přečteno

Zřícenina loveckého zámku Breitenbrunn

Kurfiřtský lovecký dům Breitenbrunn, ve stejnojmenné obci, byl přestaven z původní strážní věže, která byla pravděpodobně postavena ve 13. nebo 14. století.

Dnes je chráněnou památkou a symbolem obce. Zařízení na jihozápadu kostela na horním konci obce Breitenbrunn pochází pravděpodobně ze strážní věže s vodním příkopem z doby zrodu panství Schwarzenberg, která tvořila výchozí bod pro osídlování osady.

Její název se odvádí z hradebního příkopu, ve kterém se nacházel pramen (široká studna). Za lehce zahnutou pravoúhlou obezděnou hrází jezu s půdorysem cca. 13 x 13 metrů se nacházela věž (dnes zřícenina věže) o velikosti 9×9 metrů. Plošina hráze se nachází cca. 1 až 1,5 m nad vodní hladinou.

Před ní je 3 metry široký kruhový vodní příkop, který je z vnější strany obezděn. Poté, co bylo nejdříve postaveno vnější opevnění panství Schwarzenberg a později zde vznikla osada, byla strážní věž přestavena na lovecký dům pro ubytování a skladování loveckých potřeb.

Budova, která sloužila zároveň jako obytný dům pro hajného, vyhořela v roce 1610 a 1617 včetně nového třetího patra a půdy, byla pak sice znovu vybudována, ale po roce 1700 začala chátrat, nejspíš nevyužíváním až se z ní stala zřícenina.

Breitenbrunn

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz