Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

15. června 2015 Tipy na výlety

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 745 x přečteno

Karlova cyklostezka

V Krušných horách je nejen Karlova naučná stezka , tedy šlapání pro pěší, ale nově si můžeme projet západní částí Krušných hor  po Karlově cyklostezce.

Krušné hory jsou pro kola jak dělané. Jako by nejdříve bylo vynalezeno kolo a pak vznikl reliéf krušnohorské krajiny. Alespoň ta západní část Krušných hor je pro kola ideální. Pokud už budeme v těch vrcholových partiích hor je to spíše ta zvlněná rovina.

„Karlova stezka“ spojuje přes Krušnohorský hřeben města Aue a Karlovy Vary a zároveň i „Muldavskou cyklostezku“ (Mulderadweg) s „Cyklostezkou Ohře“ (Egerradweg). S celkovou délkou 160 km nabízí „Karlova stezka“ včetně čtyř vedlejších tras královský cyklistický zážitek v Sasko-českém západním Krušnohoří. Obtížnost trasy se pohybuje od nejlehčí po těžké, takže si každý přijde na své. Trasy nejsou po celé délce asfaltované, a tudíž se hodí hlavně pro horská a trekkingová kola. Díky stávající železniční trati Aue-Johanngeorgenstadt-Karlovy Vary je možné svoji túru pohodlně kombinovat i s použitím vlaku (www.erzgebirgsbahn.de / www.cd.cz).

Průběh 60 km dlouhé hlavní trasy…
… je v úseku od Aue k Eibenstocké městské části Blauenthal identická s již otevřeným úsekem Moldavské stezky (cyklistické stezky v údolí řeky Muldy). Od městské části Blauenthal  Karlova stezka vede údolím Velké Bockau přes Eibenstocké městské části Wildental a Oberwildental až k Pohraniční bráně – nejvyššímu bodu stezky.

Na české straně pak odtud pokračuje hlavní trasa sjezdem  do Jelení a přes Nové Hamry, Nejdek a Novou Roli až do Karlových Varů převážně po trase 2009. V Nových Hamrech odbočuje okruh přes Potůčky, Abertamy a zpět do nových Hamrů, přičemž mezi Abertamy a Perninkem již vede po nové cyklostezce. Ta je v provozu od dubna 2014 a v druhé fázi se počítá s osvětlením této stezky po celé délce.

V Jelení si můžeme odpočinout v hospůdce s venkovním sezením nedaleko památníku bývalého kostela a  dívat se do nádherné krajiny. Nejdek si můžeme prohlédnout z výšin křížové cesty či Rajmanovy vyhlídky .  Je toho spousta čím se naše oči nasytí.

Vedlejší trasy:
Auerbergský okruh
Okruh kolem údolní přehrady Carlsfeld
Okruh kolem údolní přehrady Sosa
Krušnohorské vyhlídky

přehrada Carlsfeld

Přehrada  Eibenstock

Auesberg

Krušnohorská vrchoviště

Jelení

u Jelení

rybníček u Weitersglashütte

Křížová cesta v Nejdku

Nové Hamry

Jelení

Route 3 075 194 – powered by www.bikemap.net
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz