Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

11. února 2014 Pěší tůry

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 5 727 x přečteno

Výlet do oblasti Doupovských hor

První zastávkou byla zaniklá obec ve vojenském prostoru – Svatobor. Dostanete se tam z obce Dubina, kde odbočíte vlevo ze směru od Kyselky či Radošova. Po cca 5km dojedete do Svatoboru, kde bydlí možná jedna nebo dvě rodiny. Hlavní dominantou je kostel, který je kulturní památkou ČR.

Byl jsem zde již asi pětkrát od roku 2006 a vždy mne přivítal černý voříšek, který mne zavedl ke kostelu a pak výše ke starému hřbitovu.

Kostel byl naposledy přístupný (na vlastní nebezpečí) asi před dvěma lety, nyní je ve fázi oprav – má již nové zastřešení a další práce na něm budou ještě probíhat.

Velkou zajímavostí je vnitřní klenba stropů, která je kompletně složená z cihel. Cihly byl hlavní důvod pro zákaz vstupu, neboť se uvolňují a padají na zem.
Z fotografie vnitřku kostela není tuto klenbu dobře vidět, fotografie je zhotovena přes mříž, zabraňující vstup do kostela.

Další zastávkou byla Šemnická skála. Jedná se o vulkanický suk, geologicky spadající k Doupovským horám. Cesta na špici je relativně pohodlná po žluté turistické značce. Během cesty v tomto období a počasí lze fotografovat probouzející se přírodu. Na skále je zakázáno horolezectví, z důvodu ochrany hnízdišť dravých ptáků.

Za špice je nádherný výhled na Doupovské hory, především dominantní kopec Pustý zámek. Jiným směrem jsou vidět Krušné hory a Andělská hora, rovněž vulkanický suk s hradem.

Poslední zastávka byla v okolí Jakubova, u mlýna s jezem a pod Jakubovským špičákem. Toto místo je nejlepší navštěvovat v jarních a především letních měsících. Je to zastávka vodáků, kteří sjíždějí Ohři.

Prožil, vyfotil a napsal Galdra Honza Kučera www.klfoto.cz/ 

Doupovské hory

Doupovské hory

Doupovské hory

Doupovské hory

Doupovské hory

Doupovské hory

Doupovské hory

Doupovské hory

Doupovské hory

Doupovské hory

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz