Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

12. května 2015 Zpravodajství

Oblasti: | Komentáře: 1 | 542 x přečteno

Česko-německý WorkCamp ve Východních Krušných horách

HeuHoj-Camp 2015 – 27.6. – 12.7.2015 (nebo jen na pár dní) Kosit (sensen), hrabat (rechen), dělat seno (Heu machen), poznat souseda (Nachbar kennenlernen) – to jsou naše základní ingredience pro česko-německý HeuHoj-Camp! Ještě špetku dobrého počasí, lžičku zábavy a dobré muziky, to celé okořenit Sousedskou slavností a letošní HeuHoj-Camp v Krušných horách je na světě!

 

Aby bylo možné každý rok vidět krásné rozkvetlé louky na svazích Krušných hor, je potřeba louky každoročně kosit. To, co dříve jen tak mimochodem zvládaly hospodářská zvířata (ovce nebo kozy), přebíráme v současnosti my! Kdyby se o kosení nikdo nepostaral, v krátké době by louky začaly zarůstat keři a stromy a jejich krásná pestrost by zmizela. Květnaté louky v Krušných horách jsou přírodní poklady, které jsme zdědily po našich předcích. Byla by škoda je ztratit!

Od 27. června do 12. července 2015 budeme kosit květnaté a orchidejové louky na české a německé straně Krušných hor. Kromě fyzické práce nepřijde ani kultura a volný čas zkrátka – např. pořádání HeuHoj-slavnosti (4. července) bude plně v našich rukou. Během slavnosti představíme místním obyvatelům naši činnost a nabídneme jim možnost překročit státní-, jakyzkovou- a kulturní hranici, pokud tedy ještě existuje?! To ověříme nejen během slavnosti v hraniční obci Cínovec/Zinnwald, ale i během česko-německých exkurzí např. s experty na ochranu přírody a historii regionu. HeuHoj-Camp je otevřen pro všechny, kdo se zajímá o přírodu a česko-německou přeshraniční spolupráci. Jazykové znalosti nepředstavují žádnou podmínku účasti – ruce, nohy, otevřenost a tlumočník zajistí, že si budeme dobře rozumět!

Camp organizuje německý spolek Grüne Liga Osterzgebirge e.V. společně s českým spolkem Hnutí Brontosaurus. Kooperačním partnerem je Umweltzentrum Drážďany a Občanské sdružení za obnovu Fojtovic.

Kde, jak a za kolik aneb technické info:

1. týden (27.6. – 4.7.):

Zinnwald v Krušných horách Ubytování v horské chatě Klügelhütte na Zinnwaldu v dvou- až čtyřůžkových pokojích (ve vlastním spacáku). Během prvního týdne strávíme nejvíce času na českých horských a orchidejových loukách v oblasti mezi Adolfovem/Fojtovicemi a pod Bouřňákem. Abychom se mohli dostat od jedné louky k druhé (a taky k rybníku za koupáním), budeme muset v Krušných horách zdolat pár kilometrů. Vlastní kolo je proto výhodou (zapůjčení můžeme zprostředkovat). Plná penze, ubytování a program je zahrnut v ceně 100 Kč na den (dotovaná cena).

2. týden (5.7. – 12.7.):

Bärensteiner Bielatal v Krušných horách Ubytování na terénní základně Grüne Liga Osterzgebirge v Bielatalu – ve vlastním stanu nebo v budově na matraci/karimatce a ve vlastním spacáku. V druhém týdnu pomůžeme s kosením a úklidem luk, o které se stará Grüne Liga Osterzgebirge. Louky se nachází poblíž Bäresteinu, chráněné oblasti Geisingberg a Glashütte. Naučíme se pracovat s kosou a na mokré louky obujeme i holinky (v místě k zapůjčení). Plná penze, ubytování a program je zahrnut v ceně 100 Kč na den (dotovaná cena).

Více informací k HeuHoj-Campu najdeš na stránce www.heuhoj.de nebo na Facebook.com/heuhoj.

Přihlášení přes E-Mail heuhoj@gmail.com nebo přes on-line formulář na heuhoj stránkách.

Highlighty na HeuHoj-Campu 2015 aneb skvělá příležitost pro “ne-účastníky”, jak se zapojit

Středa, 1.7.2015: Workshop k tématu: “Přeshraniční ochrana přírody ve Východních Krušných horách” s českými a německými experty a praktiky z region. Následuje exkurze do okolí. Více informací na adrese www.heuhoj.de

Sobota, 4.7.2015: Sousedská slavnost HeuHoj-Fest na Cínovci s tématem “Hranice spojuje”. Pro větší i menší sousedy a další návštěvníky chystáme pestrou nabídku aktivit, kde se budou moci zapojit (Mit-Mach-Aktion), dozvědět se nové informace a i si něco vyrobit. V rámci akce proběhne setkání zástupců obcí Dubí a Altenberg.

Středa, 8.7.2015: Exkurze se spolkem Antikomplex k přehradě Fláje, kde na účastníky HeuHoj-Campu i veřejnost čeká zajímavý celodenní program k tématu „Příběh krajiny aneb jak se dá v krajině číst“. Součástí exkurze bude také prohlídka vnitřních prostorů hráze. Přesun bude zajištěn autobusem, odjezd z Bielatalu/Cinovce (Krušné hory) – přihlášení do 1.6.2015 na emailu heuhoj@gmail.com je podmínkou účasti.

Sobota, 11.7.2015: Závěrečný večer HeuHoj-Campu – k poslechu i tanci zahraje kapela Šoulet.

foto-Heuernte_Sklizeni_sena

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz