Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

01. listopadu 2015 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 199 x přečteno

Puklá skála

Na červené turistické trase mezi bývalými Flájemi a Českým Jiřetínem najdeme toto, vcelku monumentální skalisko – Puklou skálu.

Tento útes dal jméno i návrší, v jehož úbočí se nachází. Plochý vrchol kopce s triangulačním bodem (kóta 839,9 m) leží zhruba 200 m SV od skály. Původní německý název tohoto vrcholu byl Spreng Berg, na starších českých mapách je uváděn též název Skalka. Vlastní vrchol je nepříliš zajímavý, porostlý nízkým lesem a křižují se tu lesní cesty.

Za shlédnutí stojí ale skála, k níž od křižovatky lesních průseků směřuje vyšlapaná pěšina. Obchází ji ze severní strany a na východě stoupá k vrcholu hřebene. Skalní výchozy jsou tvořeny červenavě zbarveným granitovým porfyrem a draselný živec v nich tvoří až několik centimetrů velké vrostlice. Skalnatý hřeben má tvar půlměsíce otevřeného k západu, je přibližně 50 m dlouhý a stupňovitě klesá směrem k jihu. Dosahuje výšky do 8 metrů. Poblíž horní části hřebene je ještě izolovaná skalní polověž, snadno přístupná z náhorní strany; z té údolní je vysoká okolo 5 m. Pod skalami se pak nachází malé kamenné moře.

Z vrcholu je zajímavý výhled zejména směrem k východu a k jihu, kde dominuje rozlehlá hladina Flájské přehrady a nejvyšší hora Mostecka Loučná. Na začernalém vrcholu si lze též povšimnout většího množství drobných odštěpků horniny. Jsou produktem úderu blesků. Osamělá skála v důsledku své exponované pozice působí totiž jako přírodní hromosvod.

pukla-skala

pukla-skala1

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz