Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

09. března 2019 Přehrady, jezera

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 987 x přečteno

Jirkovská přehrada bude letos opět zpřístupněna

V říjnu 2016 informovalo Povodí Ohře o předčasném uzavření cesty vedoucí z Jirkova přes VD Jirkov do Orasína, kdy došlo k opakovanému skalnímu zřícení a dopadu kamenných bloků na silniční komunikaci vedoucí areálem vodního díla Jirkov.

Situace, za které byl státní podnik Povodí Ohře nucen zakázat vstup všem osobám a vjezd veškeré technice na komunikaci vedoucí z podhrází na korunu jirkovské přehrady, byla způsobena přirozenými procesy zvětrávání skály s projevy padajících kamenů o hmotnosti i několika set kilogramů.

Na Vodním díle Jirkov se usilovně pracovalo a pracuje. Osadila se plovoucí stěna pro zachycení plovoucích předmětů na hladině pro ochranu šachtového bezpečnostního přelivu při povodních. Při extrémních povodních dochází k vývratům stromů a odnášení dalších plovoucích předmětů z povrchu do vodního toku a následně do vodních nádrží. Pro zajištění bezpečné funkce šachtového přelivu, který se nachází uprostřed vodní plochy, je nutné, aby se při povodních, kdy je přeliv ve funkci, nedošlo k jeho ucpání kmeny, větvemi a dalšími předměty.

V současné době se dokončuje rekonstrukce spodních výpustí. Při stavbě se vyměnily regulační uzávěry a opravily se další části potrubí. Původní kuželové uzávěry se nahradily novými plunžrovými uzávěry a šoupátkové uzávěry se celé repasovaly. Při stavbě se používaly i potápěčské práce, pomocí nichž se utěsnily nátoky do spodních výpustí, aby se následně mohly demontovat uzávěry a provést jejich výměnu a opravu. Před stavbou se demontovala malá vodní elektrárna z prostorových důvodů a z důvodu vyloučení prašnosti pro technologii elektrárny. Elektrárna bude zpět namontována v průběhu března 2019.

Dle sdělení tiskového mluvčího Povodí Ohře, s. p. bude vstup veřejnosti umožněn od 1. dubna 2019.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz