Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

10. června 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 470 x přečteno

Občané Blatna se bouří. U domů jim má vyrůst 7 větrníků

Větrná farma Blatno má podle Lubomíra Samka, jednoho ze zakladatelů občanského Vrch Tří Pánůsdružení Horizont Šerchov, stát už v roce 2010. Jeden stožár by

měl stát v Mezihoří, jeden v Zákoutí, tři v Radenově a dva v Šerchově. Občanské sdružení se snaží na poslední chvíli rozhodnutí o výstavbě zvrátit.
Většina obyvatel Blatenska totiž s výstavbou elektráren nesouhlasí.

„Vylezu ven a budu koukat na nějakou rouru,“ říká Jaroslav Pitner, který má v Šerchově chatu. „Osobně si myslím, že to není nic hezkého, zničí to přírodu,“ sděluje svůj názor obyvatel Šerchova Miroslav Brunner. „Krušné hory byly nejdřív krásné, pak zničené, teď zase začínaly být krásné a už to zase chtějí zkazit,“ říkají svorně manželé Vojtěch a Zdeňka Bálintovi z Blatna.

Ani obyvatelé a chataři dotčených obcí nejsou zcela jednostranní. Nejvíce je však rozčiluje to, že je vedení Blatna, pod které všechny zmíněné obce spadají, dostatečně neinformovalo.

„Informovanost je opravdu malá. Nevím pořádně kolik toho mají stavět a kde. Že by se obec angažovala a svolala nějaké jednání, tak to ne,“ posteskl si Vojtěch Bálinta. „Nikdo o tom nic nevěděl, do té doby, než se to objevilo na internetu,“ zlobí se Maria Pitnerová. „My jsme o tom nevěděli. Zjistil jsem to až od lidí asi před měsícem,“ souhlasí s ostatními občany Miroslav Brunner.

Někteří však připouští, že část viny leží na jejich bedrech. „Možná byla moje chyba, že jsem nechodil na Obecní úřad a nesledoval vývěsku, ale s tímhle jsem opravdu nepočítal,“ říká Miroslav Brunner.

Podle dalších lidí však obec žádné oznámení nevyvěsila. „Oni tam mají určitě kulaté razítko, že tu oznámení bylo vyvěšené, ale lidi vědí že ne. Vývěsky tady prostě nebyly. O elektrárnách jsme se dozvěděli, až když se začaly kácet stromky,“ stěžuje si Lumír Samek.

Jak obec informovala občany se Deník pokoušel zjistit dva dny. Ve čtvrtek měl starosta jednání a v pátek je měl zřejmě celý den. „Já teď nemůžu, mám jednání. Nevím v kolik bude konec,“ říkal starosta Blatna Josef Kolář v pátek krátce po osmé hodině ranní. Na otázku, zda se tedy může ozvat on, odpověděl: „Uvidím jak mi to vyjde časově.“ Po celý den se však starosta neozval a nezvedal ani mobilní telefon.

Pravdou je, že většina lidí vidí za smlouvou o výstavbě elektráren nějaký podvod. „Je to nějaké lobby, chtějí na tom vydělat,“ říká Brunner.
Většina lidí z okolí Blatna přesto větrné elektrárny nezavrhuje. „Nejsem úplně proti tomu. Pokrok nezastavíš, ale ať to postaví na horách, dál od lidí,“ říká Maria Pitnerová. „Souhlasil bych s tím, kdyby řekli: Postavíme tu sto větrných elektráren a zrušíme Tušimice I nebo II, říká Miroslav Brunner. Podobný názor má i obyvatel Blatna. „Kdyby každý vyrobený kW zde odečetli od výroby v tepelné elektrárně, tak to beru.“

Problém obyvatelé obcí vidí i v tom, že elektrárny mají stát příliš blízko k jejich obydlí. „Tvrdí, že je to čtyři sta až pět set metrů od posledního čísla popisného. Nemělo by se to ale brát podle čísla popisného, ale od hranice územního plánu pro rodinné domky,“ říká Lumír Samek.

V občanském sdružení je momentálně třicet členů, bez těch, co ji zakládali. „Chceme sepsat petici na změnu územního plánu,“ svěřuje se Samek. Dalším krokem by pak podle něj mělo být vyhlášení referenda.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz