Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

30. prosince 2008 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 211 x přečteno

Ostrov, proč jej navštívit ?

Na cestě mezi Karlovými Vary a Ostrov Jáchymovem leží Ostrov , město, které má za sebou již téměř osm set dlouho historii.

Výhodná poloha na obchodní stezce tvořila z města zastavení pro kupce. Nejstarší stavební památka, hřbitovní kostel sv. Jakuba(1224 – 1226) nese stylové prvky románské a raně gotické architektury. Dokládá první osídlení, osadu , nad jejímž kostelem měl patronát klášter v Oseku .

Ostrov se v 15. století stal majetkem hrabat Šliků. Jejich podnikání, výnosná těžba stříbra, změnila rychle malou blízkou osadu Jáchymov v jedno z nejbohatších měst země.

Roku 1625 získal Ostrov a jeho panství vojevůdce císařských vojsk Julius Heinrich, vévoda sasko-lauenberský. Ostrov se měl stát jeho rodovou rezidencí. Přestavba a výstavba Šlikovského zámku, rozlehlý zámecký park, pohřební kaple rodu a v její blízkosti založený piaristický klášter s latinskou školou jsou svědectvím jeho velkorysé stavební koncepce. Výstavba pokračovala i za vévodova syna Julia Františka, který dokončil velkolepou kompozici zámeckého parku nazývanou „osmým divem světa“, stavbou letohrádku v jeho centru.

V 19. století patřil Ostrov jedné z větví císařského rodu Habsburků, velkovévodcům z Toskany, až do roku 1918. V té době došlo k prudkému rozvoji města – kromě dalších podniků zde byla založena huť a porcelánka.

Ostrov má výborné předpoklady pro letní i zimní turistiku. Snadno a rychle jsou odsud dosažitelné horské trasy v Krušných horách; lázně Jáchymov , Klínovec , Boží Dar , Pernink či Horní Blatná nabízejí lyžařské sjezdovky s vleky, horské hotely a hraniční přechody do Německa ( Boží Dar , Potůčky), hluboké lesy, náhorní planiny a rašeliniště se značkovými cestami a naučnými stezkami. V opačném směru leží romantické údolí Ohře s možností vodních sportů.

Oficiální domovské stránky obce naleznete ZDE

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz