Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

10. června 2011 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 146 x přečteno

Městská věž v Chomutově

Městská věž přiléhá k jižnímu průčelí kostela Nanebevzetí Panny Marie. Spodní část byla zaklenuta bohatou sklípkovou klenbou včetně točitého schodiště již na přelomu 15. a 16. století. Dostavěna byla po požáru města roku 1525. Na konci 19. století byla naposledy přestavěna v novogotickém stylu. Najdete v ní expozici historického vývoje Chomutova.
Zvon pochází z roku 1590 z kostela Nejsvětější Trojice ve Stranné. Výška je 85 cm, průměr 95 cm. Podle nápisu na věnci jej pro Strannou nechali odlít u zvonaře Hanse Wildta v Jáchymově pan Linhart ze Stampachu a jeho druhá manželka Kateřina ze Sertvic. Zakoupen pravděpodobně městskou radou ve 30. letech 20. století, stejně jako druhý zvon ze Stranné, zakoupený městskou radou pro městské muzeum, kde je také uložený. Na věži je umístěn ještě jeden menší zvon, bez údajů o výrobci.

Zaklenutí točitého schodiště sklípkovou (diamantovou) klenbou v městské věži je jediným, které se zachovalo v celých Čechách. Další podobně zaklenutá schodiště najdeme dnes jen v sousedním Německu a Polsku.

Městský znak z roku 1613, zasazený do stěny schodiště, byl původně nad městskou branou.

Poslední oprava objektu probíhala od jara 1985 do léta 1990, během ní byla snesena makovice věže, ve které se nacházely schránky s dobovými dokumenty.

Otevírací doba:

Út-Ne 9:00-17:00 (období květen-září)

V případě zájmu lze domluvit i individuální návštěvu mimo otevírací dobu /774 245 388/.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz