Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

04. listopadu 2013 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 531 x přečteno

Bude Chomutovská část Krušných hor klidovou zónou pro lidi, nebo větrným Klondajkem pro několik vyvolených?

j) Závěr

Rád bych byl čistým optimistou, ale dokud se nepodaří stavby větrných parků zastavit nebo alespoň výrazněji omezit, není k optimismu důvod. Větrnými parky by to totiž s největší pravděpodobností nekončilo.

Ve Výsluní už se totiž dali slyšet zástupci firmy Hydren a.s., která by zde chtěla postavit přečerpávací elektrárnu. Pro nezúčastněného v podstatě logický krok, jak energii z nestabilního a výkonově rozkývaného zdroje uskladnit a využít v příhodném čase. Jenže, firma si počíná už teď stejně neomaleně jako APB Plzeň. Čemu se také divit, když jeden z členů představenstva je Petr Březina. Zastrašovací způsob, který se mu tolik osvědčuje jinde, vybalili zástupci firmy i na naše zastupitele. A samozřejmě ani trošku netroškaří.

Přečerpávačku by mělo tvořit umělé jezero o rozloze 100ha!!! vybudované na náhorní plošině mezi Výsluním a Rusovou. Roury do dolní stanice by pak měly vést  Prunéřovským údolím. Naprosto pošahaný a necitlivý projekt devastující nejenom náhorní plošinu ale především ono údolí, kde je mimochodem jedna z nejzachovalejší částí původního lesa. Paradoxně hned vedle Prunéřovských elektráren přežil díky chráněné poloze a dnes jsou na jeho dně k vidění více jak stoleté a zdravé smrky. Údolí je také navíc hodně úzké, položení rour k přečerpávání vody by znamenalo odtěžení celého jeho dna a rozšíření tak, aby se tam vešla silnice, potok i ony roury. Možná by to znamenalo i částečné nebo úplné zatrubnění Prunéřovského potoka, případně masívní odtěžení jeho svahů. Každopádně by to byl konec přírodního rázu údolí a lesa v něm.

Drzouni z Hydrenu přišli žádat předběžný souhlas s výstavbou tohoto díla, když neviděli zrovna hujersky nadšenou reakci, začali vyhrožovat, že když z Bruselu dostanou posvěcení, že jde o „veřejný zájem“, neplatí pro ně vůbec nic. Nepotřebují údajně souhlas města, nemusí se ohlížet na chráněné živočišné a rostlinné druhy ani na chráněná území. Osobně to považuji za Březinovu zastrašovací taktiku, kdy se snaží navodit atmosféru „všechen odpor je marný, vzdejte se“. Pokud by však skutečně záleželo všechno na povelu z Brusele, pak k nám tam odtud nejde žádná demokracie, ale ryzí fašismus.

A co by přišlo po přečerpávací elektrárně? Vodíková výrobna? Mluvíme o horách, které vnímáme jako klidovou zónu, kam si mnozí z nás jezdí odpočinout. Jsme místní rodáci a jako takoví bychom měli být na svůj kus země náležitě hrdí, je totiž na co. Po útlumu hospodářství v popřevratové době a především po odsíření podkrušnohorských uhelných elektráren, naše hory naprosto zázračně ožily. Vrací se sem živočišné a rostlinné druhy, které tady po desetiletí nebyly, na holinách způsobených sirnými imisemi, roste nový, zdravý les.

Mnozí donekonečna papouškují obecně přejatý názor, že Krušné hory jsou zničené. To už přece dávno není pravda. My, kteří tu bydlíme, si toho možná tolik nevšímáme, ale turisté, kteří sem z vnitrozemí přijedou, jsou nadšeni a říkají, že naše hory jsou srovnatelné například se Šumavou, ale mají jednu devizu navíc. Zatímco na Šumavě se chodí na všechny strany v šestistupu a mimo turistickou cestu se nesmí šlápnout, když přijedou sem, mají pocit, že vše, pro co se jezdí na Šumavu je i tady, ale zde mají celé hory jen pro sebe a nikdo je nebuzeruje, kam můžou a kam ne. Myslíte, že takoví by i nadále jezdili tábořit do větrných parků? Já myslím, že odpověď je jasná.

Vladimír Šťastný

Další informace najdete: Stránky Občanského sdružení Krušno:

http://www.oskrusno.estranky.cz/

Adresa mého blogu:

http://vladimirstastny.blog.idnes.cz/

DSC_6052

stop větrníkům

DSC_0046

Stránky: 1 2 3 4

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (3hlasů, průměr: 3,67 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz