Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

26. prosince 2005 Pěší tůry

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 301 x přečteno

Do města, kde se platilo chomútné

Chomutov,náměstí 1.máje-Bezručovo údolí 2,5km-rozc.červené a žluté značky 4km-pod Strážištěm,rozc 6,2km-Strážiště 7km-Chomutov,hotel Evropa 10km-Chomutov,nám.1.máje 11km

Po prohlídce centra se dáme z náměstí 1. máje k severozápadu kolem parku a divadla, podejdeme žel.trať a silniční obchvat, za podjezdem zahneme vlevo kolem hotelu Evropa. Vedlejší silnice se odklání mírně vpravo přes parčík, za ním půjdeme doleva a vzápětí vpravo k okraji sídliště kde narazíme na modrou značku, přicházející od žel.stanice. Spolu s ní jdeme mírně vzhůru podél Chomutovky až na konec zástavby k turistickému orientačnímu místu Bezručovo údolí.

Před ním silnice podchází akvadukt, dlouhý 142m,po kterém údolí překonává přivaděč vody Ohře-Bílina, umělý vodní kanál z let 1958-1967 v délce 22km, zajišťující dodávky užitkové vody pro průmyslové podniky Chomutovska a Mostecka. Z rozcestí se dáme dál po žluté značce. Stoupáme po silničce, která se za posledním domkem změní v cestu. Po 300m necháme bez povšimnutí dvě cesty odbočující doprava a pokračujeme stále v přímém směru kolem vodojemu. Za dalších 400m se k nám na rozcestí zprava přidá červená (okružní) značka. Stoupání postupně ustává, procházíme hezkým smíšeným lesem. Cesta se stočí doprava, před námi se objeví louka, po jejímž okraji dojdeme k silnici.

Žlutá po ní zahýbá vpravo, my se přidržíme po červené jdoucí přímo mezi pastvinami. Po 300m zahneme vpravo na pěšinu, která brzy ústí v širší cestu a pokračujeme zprvu po rovině, pak dolů krajem lesa. Sestoupíme v mělkém údolíčku na rozcestí a dáme se cestou vlevo dolů. Stále mírně klesáme při rozhraní smrkového a olšového lesa, později lesem ve svahu, nad menším potokem.

Mineme několik malých betonových pevnůstek tzv.“řopíků“,ze 30.let 20. století. Za posledním řopíkem klesání ustává a naopak začíná malé stoupání. Přetneme bývalý umělý slalomový svah, dnes již zcela poničený a zarostlý. Pak nás cesta vede stále při kraji lesa prakticky po vrstevnici, nedáme se zlákat žádnou z odboček, směřujících vlevo dolů. Mineme vodojem na kraji louky a dostaneme se k rozcestí, k němuž zprava přichází žlutá značka.

Po ní budeme taky pokračovat dál-vzhůru lesem na vrchol kopce Strážiště v nadm. výšce 511m. Stojí tu horský hotel „Partyzán“, jehož součástí byla i rozhledna. Hotel bohužel roku 2004 zachvátily plameny a byl zcela zničen. Kopec patřil již v 19. stol. k oblíbeným výletním místům obyvatel Chomutova. Již roku 1882 tu byl postaven dřevěný pavilon zvaný Gloriet s osm metrů vysokou osmibokou vyhlídkovou věží. Od bývalého hotelu jdeme pěšinou zvolna dolů k silnici. Žlutá značka po ní pokračuje vpravo, my ji však v těchto místech opustíme, přetneme silnici a jdeme dál neznačenou cestou v původním směru zvolna dolů bukovým lesem. Po 350m vyústíme na jinou cestu, provázenou červenou značkou, a dáme se po ní vpravo, mírně vzhůru.

Na dalším rozcestí jdeme vlevo k silnici, po ní rovněž vlevo asi 40m k turistické orientaci Pod Kočičákem. Červeně značená okružní cesta pokračuje vpravo, my se však přidržíme silnice, která ještě chvíli klesá lesem, pak vstoupí do okrajové části Chomutova (kde dostává jméno Blatenská) a mezi rodinnými domky a chatami osady Zátiší sestupuje do města. Za Zátiším projdeme lesíkem a pak již soustředěnou zástavbou míří k podjezdům u hotelu Evropa. Odtud se již po známé trase vrátíme zpět do centra nebo k železniční zastávce.

zdroj: Krušné hory -střed / Petr David, Vladimír Soukup. — 1. vyd.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz