Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

10. července 2009 Tipy na výlety

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 1 183 x přečteno

Cyklovýlet Načetínským údolím

Při tomto výletu se nám naskytne i tento pohled z vyhlídky Stößerfelsen. Je ale zároveň faktem, že až tolik podobných výhledů nám Krušné hory nenabízejí.
StößerfelsenK tomuto cyklovýletu zvolíme jako výchozí bod Kalek v chomutovském okrese. Zároveň zavítáme do německé části Krušných hor. Využijeme parkoviště naproti restaurace u Vítků, kde je zároveň začátek zelené turistické značky. Vydáme se tedy po ní a za 400m zabočíme vpravo na panelovou cestu (pokud neodbočíme, dojedeme na příhraniční přechod Kalek – Rübenau .)

Stále po zelené a vjíždíme na začátek Načetínského údolí. Považuji toto údolí za jedno z nejkrásnějších v celých Krušných horách. Údolí je zprvu široké, uprostřed nás podél cesty doprovází Načetínský potok souběžně s německou hranicí. Načetínský potok pramení v Novodomském rašeliništi v chomutovské části Krušných hor.

Na německé straně můžeme vidět několik továrniček na zpracování dřeva. Pak se postupně údolí zužuje a louky začínají střídat zdravé statné lesy, z nichž můžeme vidět tu samostatná skaliska, tu větší skalní masivy jak na české, tak na německé straně. Právě na svém středním a dolním toku vytváří Načetínský potok hluboce zařízlé romantické údolí, obklopené strmými svahy, se zmíněnými skalními útvary. Tyto skalnaté partie byly v minulosti nazývány Českým Švýcarskem (a Němci pak Böhmische, příp. Erzgebirgische Schweiz) a byly oblíbeným výletním místem. Svahy údolí jsou zalesněné především buky, doprovázené místy smrky.

Roku 2002 při velké povodni byla část cesty stržena,
Načetínské údolí nyní už je opět průjezdná v celé své délce až do Brandova, což je z Kalku 10km. Na půlce trasy mezi Kalkem a Brandovem si můžeme všimnout, že končí zelená a střídá ji modrá turistická. Právě zde dříve zde stála Gabrielina huť .

My jedeme stále podél potoka, po modré až do Brandova a dále po 1km se objevíme na příhraničním přechodu Olbernhau – Brandov . Těsně před přechodem se můžeme ještě občerstvit v krámku, kde mají i venkovní sezení.

V Olbernhau můžeme navštívit jak vodní hamr, tak historické jádro města. To najdeme tak, za hraničním přechodem se dáme vpravo a po 100m objevíme velká dřevěná vrata. Těmi projdeme a po projetí historického jádra nás čekají další dřevěná vrata, za nimiž zatočíme vlevo na silnici, stále po modré. Po půl kilometru začne modrá opouštět silnici, my se modré držíme a začíná mírné a táhlé stoupání do lesů, střídají se jak smrkové tak bukové lesy. Po 3 km nás čeká vyhlídková plošina Stößerfelsen , kde se nám naskytne výhled právě do Načetínského údolí, kterým jsme projížděli.

A po ní nás čeká již víceméně rovinatá část trasy. Po nějakých 6 km nás modrá dovede do Rübenau, k místnímu kostelu, za ním vlevo a pak vlastně už jen rovně 2,5km na hraniční přechod Rübenau – Kalek , kde si všimneme, že vlastně zde náš cyklovýlet začínal.

Trasa je dlouhá 25 km, pokud bychom chtěli vyjet na kole např. z Chomutova musíme k tomu ještě přidat dalších 30km (tam i zpět).


Cyklistická trasa 1312155 – powered by Bikemap 
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz