Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

27. srpna 2006 Tipy na výlety

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 280 x přečteno

Po hřebenech Krušných hor I.

Po hřebeni Krušných hor vede nejvýše položená cyklotrasa v severních Čechách. Začíná na Klínovci s výškou 1243 metrů a postupuje za mírného klesání směrem na východ až k Děčínu. Vydejte se s námi po její západní části z Klínovce na Horu Svaté Kateřiny.

Trasa začíná na Klínovci, známém lyžařském středisku s vysokou věží televizního vysílače, odkud je za jasného počasí vidět Sněžka, Říp, šumavský Javor či Dyleň ve Slavkovském lese. Cesta odtude vede do Klínoveckého sedla, mezi lanovkami kolem Zámečku k parkovišti a poté od vejprtské křižovatky táhlým stoupáním pod skalnatý hřeben Meluzíny, kde je odbočka ke staré technické památce, vápence nad Kovářskou.

Dalším bodem na trase je chalupářská osada Horní Halže ležící na dohled obci i vrchu Měděnec, kde se v 16. století těžily neželezné rudy. Pozdější moderní hlubinný důl je dnes už mimo provoz, ale zanedlouho má být otevřen pro turisty – na jeden den bude štola přístupná v září a natrvalo pak od května 2007.

Na vrchol Měděnce vysokého 910 metrů vystoupejte za pěkným výhledem – od kruhové kaple Panny Marie uvidíte České středohoří, údolí Ohře a Doupovské hory.

Za skaliskem Sfingou vede cesta dál k rozlehlé vodní nádrži Přísečnice, která byla napuštěna v roce 1975 a představuje největší vodní dílo v Krušných horách. Objeďte ji po západním a severním břehu směrem na Kryštofovy Hamry, malou vísku, kde skutečně v minulosti hamry zpracovávaly místní železnou rudu.

Až pojedete pod Jelení horou, ocitnete se v místech, kde stála ves Jilmová.

Jen několik kilometrů vás teď dělí od Hory Svatého Šebestiána, kde se těžila rašelina i rudy a kde je také silniční hraniční přechod. Poblíž celnice odbočíte vpravo a pojedete po severním okraji Novodomského rašeliniště. Přímo na hranici jsou dvě osamocené osady Načetín a Kalek, kde už je stálých obyvatel poskrovnu a většinu domů využívají k rekreaci chalupáři.

Z náhorní pláně za Kalkem začnete klesat do údolí Načetínského potoka, který tvoří hranici mezi Německema Českem. Na obou svazích nad potokem se objevují drobné skalky. Po několika kilometrech dorazíte na planinu Gabrielina huť. Bývala tu železářská osada, kde v minulém století dělníci vyráběli hřebíky a další železářské zboží. Místo pak ale osiřelo a někdejší rozmach připomínají jen rozpadlé základy budov.

Cílem dnešního putování je městečko Hora Svaté Kateřiny. Dojedete sem dvěma způsoby. Buď se vydáte přes příhraniční ves Brandov, nebo vynecháte Načetínský potok a pojedete přímo po hřebeni přes Malý Háj. Své kouzlo mají obě cesty.
Cesta do Kryštofových Hamrů je dlouhá 27,5 kilometrů, na Horu Svatého Šebestiána ujedete 62,4 kilometrů a Hora Svaté Kateřiny je z Klínovce vzdálená 85 kilometrů.

Výlet je součástí cyklotrasy KČT č. 52, která má červenou barvu. Při orientaci vám pomohou turistické mapy KČT Klínovec a Chomutovsko.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz