Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

19. ledna 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 642 x přečteno

České nebo saské Krušné hory?

Lyžování v Krušných horách _ srovnání severočeských a německých středisek

Severní Čechy, Sasko – Když přijíždíte k českému Klínovci, máte před sebou německý Fichtelberg jak na dlani. Vidíte bílé pásy sjezdovek, na které už od rána svítí sluníčko. Přesně to, které budete možná už za pár hodin nenávidět. Od Klínovce, největšího skiareálu na české straně Krušných hor, je Fichtelberg, největší lyžařské středisko v Sasku, vzdálené jen přes jedno údolí.

Přestože v budoucnu by chtěli starostové okolních obcí tyto dva skiareály propojit, aby zájemci mohli přejíždět z jednoho na druhý na lyžích, zatím je nutné sednout do auta a těch zhruba šest kilometrů absolvovat po silnici.Je lepší Klínovec nebo Fichtelberg?

Cestu vám poradí například v infocentru na parkovišti pod Klínovcem, u sjezdovky Dámská. Auto zde můžete mimochodem nechat celý den zdarma. „Lyžovat půl dne na Klínovci a půl dne na Fichtelbergu? To není žádný problém. Musíte jet na Boží Dar, přejet hranici a tam už uvidíte ukazatele,“ radí Vlaďka Kadlecová z infocentra, která vede i internetový informační servis www.klinovec.info Pro radu si k ní prý chodí polovina Čechů a polovina Němců.

Pokud by o kvalitě skiareálu měl rozhodovat počet cizinců na svazích sjezdovek, vede s přehledem Klínovec. Zatímco na něm zní němčina stejně často jako čeština, na Fichtelbergu to tak není. Důvodů je hned několik.

Důvod č. 1: ceny Zatímco v restauraci Himmelsleiter na vrcholu Fichtelbergu dáte za gulášovou polévku 3,4 eur a za kávu 1,6 eur, v hospodě nad Jáchymovskou sjezdovkou je polévka za 30 a káva 25 korun.

Důvod č. 2: sjezdovky Sluníčko, které celý den svítí na svahy sice lyžaře zahřeje, ale sníh zničí. Boule z rozmoklé břečky se střídají s ledovými plotnami, následkem čehož jen minimum lyžařů dokáže sjet svah, aniž by upadlo. Sjezdovky na Klínovci jsou schované mezi stromy. Je dobré se na ně lépe obléknout, ale sníh vydrží v uspokojivé kvalitě po celý den.

V čem ale Fichtelberg svůj český protějšek poráží, jsou doprovodné akce. Sledovat zde můžete závody ve skikrosu, sjezdu i ve skoku z můstků. Děti budou nadšené z dřevěných soch zvířat, které jsou po celém areálu rozmístěny. A stejně tak i z cesty červenou lanovkou, z níž budou mít celý areál jako na dlani.

Telnice, Bouřňák nebo Altenberg?

Ale vyrazit na hory můžete i jen pár kilometrů od velkých měst. Například na Telnici nebo Bouřňák. Do obou lyžařských center z měst jezdí pravidelně i speciální autobusy. V Telnici zaparkujete zdarma na místním parkovišti pro 500 aut, u Bouřňáku vyjeďte do Nového Města a odtud se pohodlně dostanete na sjezdovky. Oproti Telnici má Bouřňák tu výhodu, že je vyšší, sjezdovky jsou zde většinou delší. Do obou center je ale lépe vyrazit co nejdříve, kdy jsou tratě upravené.

Kdo chce ale udělat radost dětem, měl by vyrazit do lyžařského centra v Altenbergu, který leží jen pět kilometrů od Cínovce. Pro zdatné lyžaře to sice není, je zde pouze jeden vlek a svah pro začátečníky, ale děti tu najdou spoustu zábavy. Kopec je bezpečnostními sítěmi rozdělen na části, některé jsou určené na sáňkování, na bobování nebo snowtubing. Pro nejmenší lyžaře je připraven pojízdný koberec, který je vyveze na vrchol malé sjezdovky. Pokud už dítě nechce lyžovat, můžete s ním vyrazit na prolézací hrad nebo na projížďku. Po areálu totiž jezdí sáně tažené koňmi. Občerstvení je zde o něco dražší než v Česku, grog, polévka, pizza stojí 2 eura, čaj od 0,5 do 1 eura. Celý areál leží v centru města Altenberg a pokud přijíždíte od přechodu Cínovec, nemůžete ho přehlédnout.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz