Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

06. září 2015 Charakteristika Krušných hor

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 986 x přečteno

Marzebilla

Die Marzebilla. (Marcipánka.)

V krajině Krušných hor byla ves jménem Pressnitz (Přísečnice, okr. Chomutov – (ves byla zničena v r. 1974) je hora se jménem „ Bartelwulfenberg“ (Vlčí vousy).  Zde prý byl před lety zámek. Jeho majitel měl mít dceru, která když vyrostla, odešla do ženského kláštera

Zde měla poté milostný poměr s jakýmsi rytířem a ten brzy nato padl do pasti lupičů a zemřel.  Ona utekla a zemřela v bídě.  Od té doby se často zjevuje  v Císařském   lese u Pressnitz a nebo v Císařském lese Slavkovském u Bečova. Nechává se vidět  a je obecně známá pod názvem Marzebilla.  Má na své jedné ruce navlečenou plechovou rukavici . Často se převtěluje, ale hlavně se zjevuje jako stará babka.  Jednou prý jel rolník s povozem z vesnice Neudorf (Nového dvora – obec zničená v r. 1975)  do lesa pro dřevo a co se nestalo?

Tu se náhle jeho povoz zastavil a nemohl z místa. Podíval se dopředu a spatřil na čelním konci oje  starou babu, která má na ruce jednu rukavici z plechu a hned v ní poznal Marzebillu. Požádala ho, jestli by mohla přisednout a jet s ním.

Rolník jí řekl, že bude asi s tou rukavicí příliš těžká, ale už seděla vedle něho. Když nechtěla sestoupit, udeřil jí tak, že spadla na zem.  Když ale rolník přijel domů, lehl si  do postele a zemřel do osmi dnů. Jeho mrtvola pak ale dočista zmizela.  Teprve po několika letech našel jeden muž  který kácel staré stromy v lese kostlivce a jeho přítel v něm poznal podle amuletu na krku onoho sedláka. Také se stalo, že několik ženců kosilo trávu na okraji Císařského   lesa.  O polednách, když ve vesnici začaly zvonit zvony, objevila se Marzebilla a požádala kosáky, aby se pomodlili. Ti ale na to byli velice líní a projevili nezájem. Když však potom přišli k prameni, aby se napili , našli tam krev místo vody.

Jeden ze sekáčů se chtěl přesvědčit a strčil hůl do krvavého bláta. Tu se zjevila Marzebilla, zahalená v temné mlze, promluvila podivnou řečí a žnec se proměnil v popel.  Když lidé chodí do lesa sbírat jahody a další plody, tak se jim často ukazuje Marzebilla a zavádí je do nepropustné houštiny.  Lidé jí pak proklínají a  tak je přenechává  Marzebilla svému osudu, modlí se za ně, ale pak je zavede na úrodná místa a nakonec jim ukáže cestu vedoucí domů. V jejím chování je sice vidět určitou zatrpklost vůči lidem, ale nakonec se ukáže její dobrá povaha a slušnost.

(Podle knihy německého archiváře Grohmanna,-  Sagen aus Böhmen (Pověsti z Čech). 1863, str. 114.)

(Doplnil a přeložil Frank Nykl.) http://stopar.cs-info.cz/

Dodatek – ( Marzebilla prý nedá dopustit na trampy a často je při jejich ohních navštěvuje. Jakmile uvidíš podivný obláček dýmu který míří z ohniště jiným směrem než celkový kouř a jakoby hopsal a poskakoval, může to být ona – Marzebilla. Můžeš jí i zamávat, bude to vypadat jako když ten obláček rozháníš, ale ona už bude vědět že jsi ji poznal a do rána pak bude hlídat tvůj klidný spánek)  

Marzebilla.

marzebilla

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (3hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz