Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

19. srpna 2008 Naučné stezky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 789 x přečteno

Naučná stezka Horní Blatná – Vlčí jámy


Výchozím místem naučné stezky je Horní Blatná. V jejím okolí se nacházely jedny z Horní Blatná Blatenský vrch

nejvýznamnějších cínových dolů v oblasti. Kromě těžby cínu se zde dobývaly i kobaltové a stříbrné rudy.

Mnoho pozůstatků hornické činnosti se zachovalo dodnes – v podobě terénních nerovností (rýžovnické jámy, haldy vyrýžované hlušiny apod.), unikátních propadlin rozsáhlých podzemních prostor bývalých dolů (Ledová a Vlčí jáma), dnes území přírodní památky Vlčí jámy a Blatenského vodního příkopu, který přiváděl z Božího Daru do Horní Blatné vodu potřebnou pro zpracování vytěžené rudy.

K těžbě v okolí pozdější Horní Blatné docházelo již ve 14. století, ale pouze v malém měřítku. Na přelomu 15. a 16. století došlo ke zvýšenému zájmu o cín, což si vyžádalo otevření nových dolů, a také založení stálého osídlení. Horní Blatná je původní hornické město, založené na pravoúhlé uliční síti v roce 1532. Dominantou náměstí je kostel sv. Vavřince, původně dřevěný, dnes po barokní přestavbě z druhé poloviny 18. století. Horní Blatná je městskou památkovou rezervací.

Na co se můžete těšit?

Blatenský vodní příkop
významná technická památka, která přiváděla vodu z říčky Černé u Božího Daru do Horní Blatné. Kanál byl zbudován mezi lety 1540–1554 kvůli nedostatku vody po prudkém rozvoji těžby cínových rud. Voda byla potřebná pro praní vytěžené rudniny a pohon strojů. Umělý vodní příkop dosahuje délky 12 kilometrů a maximální šíře 2 metry (většinou je užší). Mezi lety 1995–2000 došlo k jeho celkové rekonstrukci. Dnes podél něj vede naučná stezka Blatenský vodní příkop.

Blatenský vrch – 1043 m n. m. Na vrcholu stojí 21 metrů vysoká dřevěná rozhledna, postavená r. 1913. Měla by být v sezóně o víkendu otevřená (v době naší návštěvy nebyla).

Ledová jáma
15 m hluboká úzká propadlina, která je pozůstatkem dolu Jiří, dnes zčásti zasutá kameny uvolněnými ze stěn. Vzhledem k profilu průrvy se tu vytváří teplotní režim s velmi nepatrným oběhem vzduchu, takže se zde uchovává po celý rok tzv. jeskynní led. Dnes je součástí přírodní památky Vlčí jámy.

Vlčí jáma
původně podzemní prostora dolu Wolfgang, dnes bizarní rozsáhlá skalní jáma, vzniklá propadem poddolovaného terénu. V propadlině jsou vidět zbytky starých zřícených chodeb a komor. Důl Wolfgang byl jedním z největších dolů hornoblatenského revíru. Dosahoval hloubky až 85 metrů, což byl na tu dobu značný rozměr. Území je dnes rovněž součástí přírodní památky Vlčí jámy.

Základní údaje o stezce
Stezka prochází severním okolím obce Horní Blatná (cca 25 km od Karlových Varů). Jezdí sem autobus i vlak (trať Karlovy Vary–Potůčky), auto je možné zaparkovat na náměstí. Naučná stezka je dlouhá 4–5 km. Nalezneme na ní 7 stanovišť s informačními panely, s texty v češtině a němčině. Trasa stezky je středně náročná – její výraznější převýšení je dáno výstupem od města k vrcholu Blatenského vrchu. Z něj pak trasa sestupuje zpět do výchozího místa.

Trasa stezky
Začíná na náměstí v Horní Blatné, za kostelem sv. Vavřince (zastávka 1). Dále vede po žluté turistické značce kolem bývalého dolu Konrád (zastávka 2) k Blatenskému vodnímu příkopu (zastávka 3). Poté stezka stoupá lesem (zastávka 4) na zalesněný Blatenský vrch (1043 m n. m.) s dřevěnou rozhlednou. Od rozhledny klesá dolů k Ledové jámě (zastávka 5). Jednou z nejpůsobivějších zastávek na naučné stezce je jistě Vlčí jáma (zastávka 6). Odtud míří naučná stezka znovu do Horní Blatné, k měšťanskému domu č. 127 (dnešní Muzeum těžby cínu), kde nalezneme poslední zastávku (zastávka 7).

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz