Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

28. září 2008 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 720 x přečteno

Rozhledna Pöhlberg

hory

Vzdušnou čarou 9km km od Vejprt leží rozhledna na hoře Pöhlberg . Hora Pöhlberg (832 m n.v.) leží na východ od krajského města Annaberg-Buchholz. Stejně Pöhlbergjako hory v jeho sousedství – Bärenstein a Scheibenberg – vznikly erozí dávných lávových proudů převážně z bazaltu, který na západě a severu vytváří na úbočích hory impozantní sloupy.

Na severní straně Pöhlbergu jsou tyto sloupy (lidově zvané jako „sudy máselnice“) díky dřívějšímu kamenolomu dobře viditelné. Vedle této geologické zvláštnosti se na hoře nachází další kulturně-historické a zajímavé pamětihodnosti. Na východním horském úbočí se rozkládá nejstarší hornická oblast na území Annabergu.Zpětně od roku 1400 je zde zaznamenáno naleziště cínu, stříbra a mědi.

Jižnímu úbočí dávají ráz kamenné hřebeny. Jsou životním prostředím pro asi 25 různýcz druhů ptáků. Na vrcholu se nacházející vyhlídková restaurace s hotelem a 35 m vysokou rozhlednou a byla otevřena 12. července 1897. Rozhledna byla postavena při příležitosti 400 let založení Annaberg-Buchholz v roce 1896.

Až k rozhledně se dá vyjet autem autem po úzké asfaltové silničce. Je z ní hezký kruhový výhled .

Na jihovýchodě spatříme holý kopec Hirstein a vpravo od něj Jelení horu.

Na jihu je vidět nedaleký kopec Bärenstein s rozhlednou, za ním Klínovec s rozhlednou a televizním vysílačem, vpravo od něj Fichtelber a na jihozápadě Auersberg. Tímto směrem také spatříme nedaleký vrch Sheinbenberg s rozhlednou.

Na západě uvidíme kopec Morgenleithe s rozhlednou a vpravo od něj kopec Spiegelwald taktéž s rozhlednou.
Hezký pohled ja také dolů na městečko Annaberg – Buchholz.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz