Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

18. ledna 2010 Řeky, toky, vodopády

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 217 x přečteno

Řeka Flöha

hory

Jak to vypadá na české straně Krušných hor s vodními toky se můžeme dozvědět např. v článku, obsahujícím i obrázky: Řeky … v Krušných horách či v článku Vody … potoky.

Řeka Flöha patří v Krušných horách k větším řekám. Její název pochází ze starohornoněmčiny a znamená něco jako omývat, oplachovat nebo téct. Pramení v České Republice, cca 5km východně od Fláje, na hřebenech hor ve výšce 845 m.n.m. Její horní tok směřuje až do Hirschbergu na jihozápad, teprve v Olbernhauer Talwanne se otáčí na severozápad. Ve stejnojmenným městě Flöha se spojuje s řekou Zschopau.

rauschenbachrauschenbach

Krušné hory jsou jejím údolním pásmem hluboce rozřezávány až do blízkosti hřebenů. Celková plocha povodí řeky, dlouhá 78 km, obnáší 799,4 qkm. Průměrný průtok vody v jejím vyústění je 11,3 m³/s. Horní tok probíhá přes větší osídlenou oblast, ve které bydlí přes 30.000 lidí. Největšími obcemi jsou Olbernhau, Pockau a Neuhausen.

Ve svém toku je voda řeky Flöha dvakrát zadržována přehradou. Již po několika málo kilometrech od jejího pramene je zadržován tok vody na české straně v přehradě Fláje. Využívá se pro získání pitné vody pro severočeská průmyslová města. Od přehradní hráze teče Flöha ještě asi 5km, než se dostává v Deutschgeorgenthalu do saského výsostného území. Několik stovek metrů za hranicí je voda v ní znova zadržována.

Přehrada Rauschenbach byla postavena jako velmi důležité vodní dílo v DDR v letech 1961 – 1966. Přehradní stěna je dlouhá 346m a až 46m vysoká. Zatopuje Flohu na její délce cca 3km a objem vody v přehradě je 15,2 mil. m3. V horní části zatopeného území je přemostěna na délce 250m novým silničním mostem. Na podzim roku 2004 byla dokončena novostavba nahrazující starý a chatrný most. Přehrada slouží jako zdroj pitné vody pro Chemnitz a jako ochranná nádrž při povodních. Přes zákaz koupání slouží přehrada jako rekreační příměstská oblast.

Z německého jazyka přeložil Honza Kučera – Galdra – www.profifotoart.cz

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz