Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

06. listopadu 2008 Charakteristika Krušných hor

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 399 x přečteno

Erzgebirge _ Krušné hory – Sasko

Krušné hory (Erzgebirge) Nejdříve o Krušných horách prozraďme, že je to region plný překvapení a zážitků v každém ročním období. Je to jedna z nejvýznamnějších rekreačních oblastí Saska. Toto atraktivní středohoří plné lesů na hranici s Českou republikou s nejvyšší horou Fichtelberg u Oberwiesenthalu. Toto město je nejvýše položené město Německa, s nadmořskou výškou přes 1200 metrů. Krušné hory vznikly asi před 300 miliony lety. Neobyčejné je přírodní bohatství, které je uloženo relativně v malé hloubce pod povrchem. Stříbro, zinek, kobalt, olovo a jiné kovy učinily ze Saska kdysi jednu z nejbohatších německých zemí. Pozdější těžba uranu měla z hospodářského hlediska jen minimální význam.Již samotný název Erzgebirge (Krušné hory) prozrazuje zvláštnost tohoto saského středohoří. Pilní a vynalézaví horníci těžili rudy, které dále zpracovávali zkušení hutníci a posléze z nich umělci, průmysloví podnikatelé a řemeslníci vytvářeli nejrůznější výrobky. Přítomnost horníků zanechala v celých Krušných horách silné stopy, které změnily ráz krajiny a formovaly celé kulturní dějiny.

I když již dnes neuslyšíte volání horníků, zachovaly se zde nesčetné technické památky a důlní budovy, systém podzemních chodeb, šachty a štoly, haldy a zařízení vodního hospodářství, které horníci po staletí využívali.

Zážitky ze současnosti i minulosti zprostředkuje nespočet jedinečných Krušné hory  Olbernauuměleckohistorických památek v rozmanitém regionu s hlubokými údolími, náhorními plošinami, uměle vytvořenými jezery, údolními přehradami a rašeliništi. Nesmírné množství přírodního bohatství, dějiny hornictví, lidové umění a tradice podávají dodnes svědectví o době rozkvětu těžby rud, ale také o těžkém životě horníků v době úpadku této profese.

A proto se návštěvníci mohou seznámit s jedinečným umění řezbářů a soustružníků dřeva, s výrobou hraček, ručním paličkováním, které představovaly životně důležité zdroje obživy. Pro tuto oblast typické a ve světě jedinečné řemeslné techniky, jakými je soustružnictví dřeva (výroba dřevěných kruhů) a řezbářství nebo našívání prýmků, mají svůj původ v Krušných horách.

Muzea – více než stovka z různých oborů – dokumentují historický vývoj a seiffenpůsobivě prezentují řemeslnou zručnost a vynalézavost. Každý zná vyřezávané figurky se zvláštním šarmem, stejně tak louskáčky, kouřící trpaslíky, svícny-anděly, pyramidy a dětské hračky, které ručně a láskyplně zhotovují místní řemeslníci. V muzeích lze obdivovat také historická svědectví hornictví, matematiku Adama Riese, stavbu varhan, historické železnice, zpracování mědi, historické mlýny a prohlídkové doly.

Krušné hory, to je skutečně zimní pohádka s krystaly ledu a teplotou pod bodem mrazu. Vskutku romantická zimní krajina s vysokými vrstvami sněhu, která králům sjezdovek, závodníkům na saních a zimním vílám splní každé přání. . „Glück auf!“ – to je pozdrav havířů a tak tu také zdraví každého hosta, který do tohoto jedinečného kraje zavítá.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz