Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

28. listopadu 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 3 075 x přečteno

Přebuz patří k nejhezčím chráněným místům

Horská obec Přebuz v Krušných horách bylaKrušné hory kdysi rušným hornickým městem. Místo cínové rudy tu dnes hledají lidé klid a odpočinek. Okolí Přebuze v současnosti patří mezi nejzajímavější chráněná a rekreační území Krušných hor.

V obci Přebuz už od 12. a 13.století lidé dolovali cínovou rudu a hornická činnost výrazně změnila ráz krajiny. Těžba zde skončila vlastně až v první polovině 20.století. Po válce přišel odsun, úbytek obyvatel a krajina se vlastně měnila znovu.Z rušného městečka se stala tichá obec obklopená pozůstatky po Krušné hory u Přebuzidůlní činnosti – konkrétně zde najdete takzvané pinky. To jsou prohlubně v terénu které vznikly zavalením vyrubaných podzemních prostor. V současné době má i díky tomu krajina kolem Přebuzi svou zvláštní poetiku, která láká malíře, fotografy i turisty. Prostě v okolí Přebuzi činnost člověka opravdu krajinu změnila.

V roce 1978 byla vyhlášena jako „Klidová obec Přebuz“, v roce 1992 byl název změněn na „Přírodní park Přebuz“.Do něho patří rezervace Velké a Malé jeřábí jezero, Velký a Malý močál a Přebuzské vřesoviště. Rezervace překračuje státní hranici do SRN, kde nese název „Groseer Kranichsee“. Chráněny jsou rozsáhlé porosty borovice bahenní, v jejímž podrostu roste brusnice vlochyně, přeslička říční, klivka žirovina, ostřice, suchopýr, masožravá tučnice obecná a rosnatka okrouhlolistá a vyskytují se bříza zakrslá a vrba borůvkolistá. Podobné složení mají i další rezervace.

V Německu se zároveň nachází velice zajímavá vodní nádrž. Také ta kdysi sloužila jako vodní zdroj pro cínové doly. Mimochodem cínové doly otevřeli blízko Přebuzi i fašisté za druhé světové války. Zbytky zajateckého tábora a třídírny rudy jsou tady patrné dodnes a jen podtrhují zadumanou náladu celého horského regionu. A k té náladě někdejší hornická činnost významně přispěla.

V zimních měsících je možné využít lyžařské vleky v okolí zejména v Kraslicích, v samotné obci je možné využít malého lyžařského vleku, který využívá návrší bývalé haldy hlušin. V obci je pěkná vodní nádrž, kde je možné se koupat, ale na vlastní nebezpečí.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz