Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

24. března 2009 Řeky, toky, vodopády

Oblasti: , , , | Komentáře: zatím žádný | 825 x přečteno

Po proudu Ohře (10)

Dalším městem, které Ohře navštíví jeřeka Klášterec nad Ohří .

Město má celou řadu hezkých památek. K význačným patří nejen barokní kostel Panny Marie, ale hlavně renesanční zámek . Celý zámek je obklopen cenným parkem, jehož ozdobou je obrovský platan, patřící k největším v Čechách. Prostě krása zdejších stromů se snoubí se zahradní architekturou.

Dalším význačným městem po proudu Ohře je město Kadaň, město s mnoha starými památkami. Při pohledu přes řeku vévodí raně gotický hrad. Na náměstí stojí kostel Povýšení sv. Kříže, gotická radnice a barokní sloup. V pozdním středověku bylo město důkladně opevněno. Hradby s pozoruhodným barbakánem a Katovskou uličkou jsou zachovány dodnes.
U Kadaně se Ohře loučí s Doupovskými horami a obtéká stolovou horu Úhošť .

Pod Kadaní si Ohře vytvořila hluboký kaňon, dnes z části zatopený Nechranickou přehradou . Nápadný ohyb řeky tzv. Želinský meandr . Sluňáky, roztroušené balvany nad pravým břehem Ohře, které pravděpodobně vznikaly již v průběhu druhohor.Také v této oblasti nalezneme zajímavé přírodní památky, jako je např. Střezovská rokle .

Poté co za Nechranickou přehradou vlastně opouští Podkrušnohoří, mění se v meandrující nížinnou řeku, která pomalu protéká Žateckou pánví, kde navštíví dvě významná města, Žatcem a Louny. V těchto místech má na dohled fotogenicky malebné sopečné kužele okraje Českého Středohoří.

Čerpáno z publikace Michálek J. & Uhlík P. (2006): Ohře řeka pozoruhodná. – Krajské muzeum Sokolov a Landschaftspflegeverband OV

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz