Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

10. prosince 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 027 x přečteno

Nakléřovská výšina

Posledním, či prvním kopcem, záleží pokud Nakléřovská výšinavstupujete či opouštíte Krušné hory, lze v jejich východní části považovat Nakléřskou výšinu (903m).

Nakléřovský průsmyk patří mezi historicky nejzajímavější místa našeho kraje. Zahraniční i domácí turisty přitahuje jednak spojením s válečnými událostmi 1813, jednak je láká k výstupu na nedalekou Nakléřovskou výšinu, odkud se jim otevírá jedinečný rozhled do kraje. Neopakovatelnou atraktivitu Výšiny si uvědomili už téměř před sto lety členové ústeckého Horského spolku, kteří se na ní rozhodli postavit kamennou rozhlednu.

Mohutnou, 21 m vysokou, rozhlednu navrhl ústecký architekt Emil Hanke. Nákladem 20 tis. rakouských korun ji pak během pěti měsíců vybudoval stavitel Karl Wagner z Varvažova. Slavnost otevření nové rozhledny, která dostala přídomek Císařská, se konala 31. srpna 1913. Stalo se tak ve stejný den, kdy byl u Chlumce odhalen monumentální Jubilejní památník padlým rakouským vojínům.

Po převratu v roce 1918, když se rušily všechny názvy připomínající starou monarchii, musela i rozhledna změnit své jméno. Na počest dlouholetého člena vedení Horského spolku byla přejmenována na Rozhlednu Karla Weise.
Nakléřovská výšina byla pro stavbu rozhledny vybrána proto, že svou výškou 703 m nad mořem a vhodnou konfigurací terénu nabízela možnost velkolepého kruhového rozhledu.

Masivní kamennou rozhlednu byste však již na Nakléřovské výšině marně hledali. Zřítila se za zimní bouře 29. ledna 1944 a vzhledem k válečným a poválečným událostem už nebyla nikdy obnovena. Zůstala po ní jen dodnes viditelná hromada kamení.

I nyní je z Nakléřovské výšiny krásný výhled. Můžete vidět dominanty Českého středohoří Milešovku, Kletečnou, Varhošť, Vysoký Ostrý, Sedlo, Lovoš ale také Házmburk, podřipskou krajinu, Děčínský Sněžník, Tisské stěny, Lužické hory a mnoho dalších.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz