Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

05. března 2010 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 3 226 x přečteno

Rozhledna Větruše

hory

Větruše

Rozhledna je součástí výletního zámečku Větruše.

Větruše je nedílnou dominantou města Ústí nad Labem,
najdeme ji nad údolím řeky Labe, na jejím levém břehu, v jižní části města Ústí nad Labem. Součástí hlavní budovy Větruše je výletní restaurace s vyhlídkovou terasou, taneční sál a několik salónků, které slouží jako konferenční prostory. Z věže, jenž je vysoká 30 metrů, je překrásný výhled nejen na samotné Ústí nad Labem ale i na řeku Labe s mosty, na Mariánskou skálu, na středověké zdymadlo či na hrad Střekov. Pro lepší orientaci jsou ve věži umístěny panoramatické fotografie se zajímavými místy.Dalším lákadlem tohoto areálu je zrcadlové a přírodní bludiště, dětské hřiště a sportoviště. V zrcadlovém bludišti se návštěvníci mohou pobavit pohledem do křivých zrcadel, prohlédnout si expozice ve výstavní části a navštívit informační středisko. V sousedství zrcadlového bludiště se návštěvníci ztratí v labyrintu zelených tújí přírodního bludiště.

Sportoviště tvoří dvojice tenisových kurtů, hřiště na košíkovou a odbíjenou a stolní tenis. Děti se při návštěvě Větruše zabaví v dětském koutku s prolézačkami.

Nově by se měla začít stavět lanovka, jenž by měla začít pendlovat nad městem již ke konci roku 2010, i když nejdříve jen ve zkušebním provozu.

A jaký byl popud ke stavbě zámečku Větruše s vyhlídkovou věží?

Roku 1839 hledal Johann Thomas, tehdejší nájemce domu pramen pro studnu. Odkryl přitom základové stěny hradu. Rozhodl se tedy zkrášlit okolí vybudováním vyhlídkové restaurace. Ta byla dokončena roku 1847 a dostala jméno Ferdinandova. Na počest císaře Ferdinanda Dobrotivého. Vyhlídka nabídla krásný výhled na údolí Labe a stala se velmi rychle oblíbeným cílem obyvatel Ústí nad Labem. Roku 1897 byla dokončena stavba zámečku s vyhlídkovou věží. Po druhé světové válce se zámeček stal majetkem státu a začal chátrat. V roce 2000 zničil požár střechu vyhlídkové věže. V roce 2001 se majitelem stává město Ústí nad Labem a začíná rekonstrukce objektu. V roce 2004 byla zcela opravena vyhlídková věž a opět zpřístupněna veřejnosti.

OTEVÍRACÍ DOBA: Rozhledna
Út – Ne: 10:00 – 17:00

VSTUPNÉ: 10Kč

OTEVÍRACÍ DOBA: Bludiště (zrcadlové i přírodní)
Úterý – Neděle:
do 31.března: 9.00 – 16.00 hodin
od 1.dubna do 31.května: 9.00 – 19.00 hodin
od 1.června do 31.srpna: 9.00 – 20.00 hodin
od 1.září do 31.října: 9.00 – 18.00 hodin
od 1.listopadu: 9.00 – 16.00 hodin

VSTUPNÉ: 10Kč

Z Větruše si můžeme udělat řadu pěších výletů.

Na Větruši se střetávají tři turistické značky: zelená, žlutá a červená. Pokud chceme zažít opravdu krásné výhledy využijeme zelené turistické, která nás po necelých 15 kilometrech dovede až k dubickému kostelíku.

Mlýnářův kámen

Z Větruše se vydejte po zelené značce přes zalesněné labské stráně k 12 m vysokému vodopádu, nejvyššímu v Českém středohoří, který je pod geologicky zajímavou skálou Vrkoč (sloupcovitá odlučnost kamene). Projděte Vaňovem a dále lesem do obce Dolní Zálezly. Vystoupejte kolem Mlynářova kříže (výhled) k Dubickému kostelíku, od něhož jsou neskutečné pohledy do údolí Labe a na okolní vrchy.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz